Цветан Цветанов редуцира листата си в Пиринско от 22-ма през април до 6-има, ИТН също стопи бройките и подмени половината състав…

Година след създаването си партията на бившия първи в ГЕРБ Цветан Цветанов „Републиканци за България” в Пиринско претърпява процес на тотално спихване. Това е изводът, който се налага след регистрацията на листата на Цветанов за предстоящия парламентарен вот в Първи благоевградски многомандатен избирателен район. Докато на парламентарните избори през април т.г. в нея бяха вписани 22-ма кандидати за депутати, на следващия вот през юли т.г. те бяха 9-има, а сега са едва 6-има.

На първите избори през 2021 г. непосредствено след Цветанов бяха подредени тримата знакови бивши кметове на ГЕРБ – Атанас Камбитов /Благоевград/, Кирил Котев /Сандански/ и Георги Икономов /Банско/, от които се очакваше да привлекат стотици гласове сред разочарованите от ГЕРБ. След като това не се случи, в юлската листа след Цветанов остана само Камбитов, но за него гласуваха едва 88 избиратели, в резултат на което в новата листа той също отпадна от групата на бившите кметове.

Според Цветанов, който лично дойде в РИК – Благоевград да се регистрира за предстоящия вот, Камбитов и Икономов сами са се отказали да участват в предизборната кампания. По тази причина някогашната дясна ръка на Бойко Борисов, който за предстоящия вот е в коалиция с „Консервативно обединение на десницата” /КОД/ на Петър Москов и вече се именува помпозно като КП „Национално обединение на десницата”, следващия месец ще се бори за гласовете на благоевградските избиратели с листа от кандидат-депутати в състав: Владимир Атанасов Манолев, асистента в ЮЗУ Александър Георгиев Марков, Димо Пенчев Димов, гоцеделчевката Таня Халилова и бившата кметица на с. Скребатно Данела Пидева. Марков, Халилова и Пидева са с Цветанов от първите избори тази година и въпреки скромните им преференции от юли /75 гласа сумарно на тримата/ явно те са надеждата на Цветанов да обере вота на благоевградчани и да надскочи юлското си постижение от 342 гласа в Пиринско. Другата му надежда е КОД, макар че на предишния вот партията беше заедно с БЗНС, БДФ и СЕК, пак се именуваше „Национално обединение на десницата” и закова резултата си в Благоевградска област на повече от скромните 142 гласа.

Същата низходяща градация, макар и в по-слаби темпове, показва и партията на шоумена Слави Трифонов „Има такъв народ”, която през юли успя да стане втора политическа сила в Благоевград след ГЕРБ-СДС с 26 669 гласа. Тогава ИТН имаше 15-членна листа, сега кандидат-депутатите са 13. През юли водач обаче беше благоевградчанинът Илко Стоянов, сега е непознатият в региона главен секретар на партията Виктория Василева

Партията на Слави явно се е отказала от максимата, че след победна битка съставът на войската не се сменя, защото 6-има от бойците са подменени. В новия състав са включени бившите депутати Анита Коцелова от Петрич и Христо Гушков от Сандански, липсва обаче третият депутат – благоевградският юрист Георги Попов, който през юли бе втори по преференции след Илко Стоянов и влезе в 46-ото НС като най-предпочитания от гласоподавателите на ИТН депутат, тъй като Стоянов се отказа и остана кмет на Благоевград.

 

Според източници на „Струма“ Попов сам е пожелал да не бъде включван в листата – явно краткият му и незабележим като на колегите му престой в двата последни парламента не му е допаднал особено.

 

Вместо него в новата листа на ИТН представител на Благоевград е местният общински координатор на партията Станислав Богдански. Младият застраховател е на пето място в листата след друга новачка – общинската координаторка в Разлог Мария Чобанова. Следват координаторите в Банско Михаил Рахов, в Сатовча – Бисер Ушев, в Гоце Делчев – Гълъбица Мачкова, и в Хаджидимово – Фикрет Гегов. След проф. Иванка Асенова и мениджъра Анко Богоев е записан поредният нововключен – якорудският земеделски производител Мустафа Кьоров, а почетното 13-о място е отделено на следващия общински координатор в областта – Димитрина Николова от Струмяни

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

255 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград