Добра новина за безработни родители в Благоевград!

С добра новина зарадваха безработни родители на деца, посещаващи детска градина в Благоевград.  Досега те плащаха 30 лева месечна такса за детска градина. От следващия месец месечната сума ще се покрива от програмата „Активно приобщаване към системата на предучилищното образование”.

Родителите, останали без работа, посрещнаха с облекчение новината.

„Сумата е непосилна за нас, защото разчитаме на минимални помощи, а всеки месец се трупат сметки за ток, вода, трябват пари и за храна и дрехи“, коментира майка на 5-годишно дете, която в момента получава 40 лева детски надбавки.

Предвижда се програмата да обхване 1500 детски градини в страната.  Очаква се за около половината от децата, които посещават детска градина, да отпадне таксата.

Освен чрез покриване на таксите, националната програма ще подпомогне този процес с още дейности. Предвижда се специализирано обучение по български език за децата, на които не е майчин. Друга мярка е ранна диагностика на обучителни затруднения – като в учебните заведения влязат още логопеди, помощник-учители и други непедагогически специалисти.

Общата финансова рамка е 82,5 млн. лева, а дейностите ще се развиват до края на 2021 г./regiona.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

70 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Благоевград