Гласуват предсрочното освобождаване на кмета на Благоевград

На извънредно заседание днес Общинската избирателна комисия в Благоевград ще гласува предсрочното прекратяване на правомощията на кмета на областния център Румен Томов, съобщи БГНЕС. Заседанието на ОИК ще се проведе при закрити врати, строги мерки за сигурност и спазване на изискванията на здравните власти.

Румен Томов бе отстранен от ВАС, защото не е заличил едноличната си фирма в едномесечен срок след неговото избиране за кмет. Той е предприел действия по заличаване на ЕТ от регистъра и това е станало, но на 11 декември 2019 г. – седмица след изтичане на срока.

За нарушението първи сигнализира бившият кмет Атанас Камбитов и подаде сигнал до Общинската избирателна комисия. Кметът Томов е обяснил закъснението, че заедно с вписване на договора за прехвърляне на ЕТ “Румен Томов – АЛМА ЕМ” на 25 ноември 2019 г. е искал да се впише и заличаване на търговеца. Твърди, че е станало техническа грешка в подаденото заявление за вписване.

На 16 април ВАС реши да остави в сила решението на благоевградския съдия Димитър Узунов за прекратяване на пълномощията на кмета.

Ако ОИК реши да отстрани окончателно кмета, то след решението си трябва да уведоми ЦИК, която да насрочи нови избори за кметското място. /topnovini.bg/

155 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.