Кметът Илко Стоянов и олимпийските шампионки Евелина Николова и Мадлен Радуканова се включиха във факелно бягане по повод Международния олимпийски ден

Международният олимпийски ден бе отбелязан в Благоевград с факелно бягане. Олимпийският огън символично бе запален от бронзовия медалист по борба от ХХII Летни Олимпийски игри в Токио 2020 Евелина Николова и олимпийската шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика Мадлен Радуканова. След запалването на огъня кметът Илко Стоянов и олимпийските шампионки, заедно с ученици, студенти и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и представители от спортни клубове, се включиха във факелното бягане, като направиха обиколка около езерото в парк „Бачиново“.

Началото бе поставено от доц. д-р Даниела Томова от катедра „Здравни грижи и спорт“ към ЮЗУ „Неофит Рилски“ и председател на Олимпийски клуб Благоевград, която подчерта, че за първи път кмет на Благоевград присъства на тази инициатива и даде думата на Илко Стоянов. „Благодаря на Олимпийски клуб Благоевград, че продължават една чудесна традиция. Благодаря и на двете олимпийски шампионки Евелина Николова и Мадлен Радуканова, че се включват в това събитие и че са добрият пример за обществото ни“, каза в част от словото си кметът на Благоевград.

В инициативата се включиха още заместник-ректорът „Образователни дейности“ д-р Ицка Дерижан, деканът на факултет „Педагогика“ доц. д-р Янка Стоименова, проф. Атанас Георгиев, председател на българска федерация по ориентиране, ученици от III ОУ „Димитър Талев“ и НХГ „Св.св. Кирил и Методий“, представители на спортни клубове от Благоевград, студенти и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“ от специалности „Физическо възпитание и спорт“ и „Спорт“.

Проявата се организира от Олимпийски клуб Благоевград, Община Благоевград, преподаватели и студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ със съдействието на БОК. Тази година мероприятията носят послание с призив за мир.

Международният олимпийски ден се чества от януари 1948 г. с Решение на Международния олимпийски комитет /МОК/. През 1987 година МОК насърчава НОК да отбелязват Международния олимпийски ден с различни инициативи.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

171 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград