Кметът Илко Стоянов: Време е да кажем на глас – искаме ли парк, който носи добавена стойност или предпочитаме „Бачиново“ да бъде залят с бетон! Разделяме инвестиционното намерение на две фази, за да намалим максималния размер на дълга

Време е да кажем на глас – искаме ли парк, който носи добавена стойност или предпочитаме „Бачиново“ да бъде залят с бетон, написа във Фейсбук кметът на община Благоевград Илко Стоянов. Ето и цялата му позиция по темата с благоевградския парк:

Уважаеми съграждани,

На 6 януари беше открито обществено обсъждане за поемане на дълг от Oбщина Благоевград в размер ДО 29 милиона лева, а не ОТ 29 милиона лева. Тъй като още на самото обсъждане и особено след края му, в социалните мрежи и някои медии, се стигна до множество манипулации и неистини, сега се налага да поясня някои факти и обстоятелства, преди да обявя своето намерение, въз основа на което Общински съвет – Благоевград ще вземе решение.

Още в предизборната си кампания представих на обществеността няколко амбициозни и мащабни проекта, чрез които Благоевград може да се превърне в една от водещите общини в България. Всичките проекти са свързани помежду си и НЕ следва да се противопоставят един на друг. Всеки нормален човек е наясно, че няма как всички проекти да започнат да се изпълняват едновременно – все някой ще е пръв, друг ще е втори, в зависимост от възможността за финансиране и проектната готовност на Общината. Затова изработихме и сайта newblg.bg, където може да се следи фазата на развитие на всеки един от проектите. Спазвайки обещанието си към избирателите и следвайки принципа на последователност, аз и моят екип успяхме за срок по-малък от 6 месеца да намерим възможност за реализация на първия от тези проекти, касаещ реконструкция и модернизиране на Аквапарка и парк „Бачиново“. По стечение на обстоятелствата първият възможен проект се оказа и най-общественият за всички нас. 

Финансирането на проекта се осъществява съгласно Регламент No:1303/2013г. на Европейската комисия, където съгласно чл. 37 „финансовите инструменти се използват за подкрепа на инвестиции, които се очакват да бъдат финансово жизнеспособни, но не могат да генерират достатъчно финансиране от пазарни източници.” В този смисъл поемането на дълг НЕ представлява кредит от търговска банка, така както се опитват да го представят определени субекти. Само за пример ще дам, че внесеният проект за бюджет на държавата за 2022г. предвижда поемане на дълг в размер на 7.3 милиарда. Логиката за общинския и държавния дълг е една и съща. Само преди около година Община Благоевград пое дълг от 5 милиона лева, за да оправи водопроводите на няколко улици, от които няма никаква пряка доходност. 

НЕ е истина общоизричаното клише, че този проект може да се финансира с безвъзмездни европейски грантове. Към настоящия момент не съществува никаква възможност за безвъзмездно финансиране за подобни мащабни проекти и това е най-добрата възможност за реализация, чрез ползването на европейски финансови механизми. 

НЕ е истина, че има пряка връзка между този проект и повишаване данъците на хората. Община Благоевград и към настоящия момент може да се справи с това финансиране и това се проверява от оценяващия орган.

НЕ си мислете, че тази сума е гарантирана, тъй като Община Благоевград се състезава за нея с други Общини в България. Със сигурност обаче, тези средства са целеви и могат да бъдат изразходвани само и единствено за този проект.

През целия европейски период на Благоевград, са взимани грантове, кредити, поеман е дълг, но в нито един момент не е представян мащабен проект, който да касае толкова огромен брой жители. „Бачиново“ е на всички ни и ако успеем да стартираме този проект, няма да има никакво значение кой ще бъде кмет след 1, 5 или 9 години, защото тези средства ще останат вложени и гарантирани за всички жители на общината. Това е нашият парк и всички заедно ще полагаме грижи за него, без значение кой каква функция изпълнява.

Ползите от този проект са в много насоки и най-малката от тях е разкриването на преки работни места. Общината не иска да бъде работодател, тя се стреми да създаде условия за хората и бизнеса, да осигури достъпна и красива градска среда. Това ще даде възможността на благоевградчани да остават тук, но освен това ще привлечем и нови хора, които ще идват да прекарват времето си в едно от най-добрите места в България. Също така, ще привлечем инвеститори. Повтарям го – ще привлечем инвеститори, защото има пряка връзка между инвеститорите и градската среда. Няма инвеститор в днешно време, който да не оценява една община по условията за живот в нея. А това включва в себе си социален, културен, достъпен, интегриран град с добра среда, защото инвеститора не само осигурява работа на местните хора, а и внася такива от други места. 

Всеки голям град има своя парк! А Благоевград има не просто парк, има потенциала за огромен градски парк, който прераства в крайградска зона с уникална минерална вода. И сега, нека си кажем още една истина – този парк е застрашен от застрояване. На няколко места, в частни петна, след съмнителни сделки, вече са се разположили строителите. Парк „Бачиново“ е на кръстопът. На изборите много благоевградчани гласуваха за мен, именно защото им обещах това. И аз го правя! Реализирането на нашето намерение ще спаси парк „Бачиново“ от захапващите го строители от всички страни. Всеки град си има сърце. Този парк ще вдъхне живот на цялата община. Ще ни отвори вратите да влезем сред лидиращите зелени общини. Не го ли направим сега, след време ще е твърде късно, защото любимата ви алея е на път да се превърне в улична мрежа на нов квартал. Аз се вслушах в гласовете на хората и в техните страхове и макар че съм напълно убеден в силата и изпълнимостта на цялостната идея, стигнах до извода, че се нуждаем от едно балансирано решение. Затова ще оттегля едната част, касаеща спа-центъра (закрития плувен басейн). Ще внеса предложение за финансиране на другата част, чрез която ще се извърши реконструкция, модернизация и значително увеличение на площта на парк „Бачиново“, изграждане на плувен комплекс с минерална вода (открит басейн) и обслужващ паркинг. 

! Максималната стойност на проекта може да достигне ДО 17 784 538 лева. Сумите ще бъдат усвоявани едва след провеждането на обществени поръчки, които могат да доведат само до по-ниски стойности. Сумите ще бъдат усвоявани поетапно на база свършена работа и при представяне на необходимите отчетни документи. 

! Максималната стойност на дълга може да достигне ДО 19 519 790, 10 лева, която следва да бъде върната чак през 2042 година. Сега се върнете 20 години назад, вижте колко е поскъпнал животът към настоящия момент и си представете тези стойности след още 20 години.

Оттук нататък за мен стои само една дилема – ще има ли Благоевград първия си мащабен проект, който ще го направи водещ зелен град, или ще продължим да оставяме на унищожение едно от най-големите си природни богатства. Решението е в ръцете на всички нас!

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

513 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград