На Йордановден, както традицията повелява, Богоявленският кръст бе хвърлен в река Благоевградска Бистрица. Красимир Крумов беше най-бърз и извади християнския символ

Красимир Крумов от кв. „Орлова чука“ извади Богоявленския кръст от водите на река Бистрица в Благоевград. Светинята бе хвърлена от отец Петър от храм „Въведение Богородично“. Красимир е на 30 години, като участва в ритуала за 5-та година, но за първи път успява да се пребори за кръста. Свещеници от храм „Въведение Богородично“ поведоха шествието към площад „Георги Измирлиев“, където бе извършено тържественото освещаване на знамето на Военно формирование 26 400.
Участници в шествието и гости на освещаването бяха кметът на община Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет – Благоевград Радослав Тасков, Дейвид Арабаджиев – Секретар на Община Благоевград, директорът на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград Силвия Домозетска.
Честванията продължиха с ритуал по полагане на цветя на бюст-паметника на революционера-поет Христо Ботев. Националният герой е роден на днешната дата през 1848 година. Благоевград се поклони пред героизма, таланта и саможертвата на Христо Ботев. Ученици от училището, носещо името на революционера-поет прочетоха незабравими стихове. Пред бюст-паметника на един от най-свидните синове на България глава сведе и положи цветя кметът на Община Благоевград Илко Стоянов.
Вижте още от най - актуалното за Благоевград

67 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Благоевград