ОбС – Благоевград гласува създаването на нова фирма

Ново общинско предприятие ще обслужва приюта за бездомни животни край Благоевград и ще се грижи за обезпаразитяването, залавянето и кастрирането на кучетата. Това решиха вчера общинските съветници по предложение на вр.и.д. кмет Ясен Попвасилев. Той поясни, че в момента общината дава 160 000 лв. на фирма „Бали Ко“ ЕООД да стопанисва приюта, като дейностите, които те извършват, са 7 на брой.

„За същата сума, 120 000 лв. от която ще отиват за заплати на 8-членния състав в дружеството, а 40 000 лв. – за храна на животните, ще се извършват още 5 допълнителни дейности, а идеята е да може да се кандидатства чрез дружеството по различни програми за финансиране“, обясни вр.и.д. кметът.

Създаването на новата общинска фирма бе подкрепена с гласовете на 34-ма съветници. Местният парламент удължи с анекси изтеклите договори на управителите на Тубдиспансера д-р Петър Георгиев и на ОФК „Пирин“ Венко Попов до провеждане на конкурси, което се очаква да стане наесен. Как ще става комуникацията и как местният парламент ще бъде информиран какво се случва в клуба след изключването на Попов от борда на директорите на ФК „Пирин“, при условие че общината дава над половин милион лева за издръжка, попита съветникът Кирил Илиев.

„Заявих подобни опасения на среща, която имах преди дни с членове на борда на директорите на клуба, като настоях ОбС да има свой представител в него, макар от акционерното дружество да не са длъжни да го правят“, информира Р. Тасков.

„Всички общински средства за клуба минават през общинското дружество и без подписа на управителя му те не могат да бъдат разходвани и в тази връзка съветниците може да са спокойни”, допълни той, като поясни, че като принципал на общинското дружество ОбС може да поиска информация за състоянието на клуба, а мажоритарният собственик е длъжен да я предостави. „Ще изискам от Венко Попов периодично да иска такава информация и тя да ни бъде представяна“, обеща Тасков.

Общинските съветници на Благоевград увеличиха с 20 000 лв. бюджета на Кукления театър за изграждане на нова озвучителна и осветителна система. Заседанието на местния парламент започна с протест на общинския съветник д-р Владимир Таковски срещу строителство на улица през паркинга на онкоболницата. Началникът на хирургията в общинското здравно заведение остро реагира срещу стартиралите преди дни строителни дейности и отрязването на едно от големите дървета до   бариерата на входа на паркинга, и настоя за информация какво се случва, с чие разрешение и за чия сметка.

„Реализира се улична регулация, премахва се тротоарът, за да се направи регулиран достъп до друг имот зад болницата, до който в момента се стига, преминавайки през чужд имот. За строителството има решение на ОбС, но досега не е изпълнено“, обясни зам. кметът по строителството инж. Трошанов.

Оказа се, че управителят на онкоболницата не е бил информиран официално за намеренията на собственика на съседния имот, където има цех за юргани и дюшеци, да прокара път през болничния паркинг.

„По този начин се нарушава охраната на болницата. Отзад е моргата, оттам минава линейката, имаме отделение по лъчетерапия и представяте ли си какво ще стане, ако някой открадне радиационните консумативи, с които се работи?!”, възмути се д-р Таковски, настоявайки, че интересът на един бизнесмен не може да се поставя над този на цяла болница, при това общинска.

Проблемът обаче остана висящ.

Председателският съвет на ОбС от вчера е с нов състав. Изборът на Радослав Тасков за председател провокира освобождаването на Гергана Муртова от екипа на заместниците, тъй като двамата са от една политическа група. Тасков предложи имената на представители на всяка от политическите групи за негови заместници – Евгени Бибов, Мехмед Вакльов, Георги Корчев, Веселин Христов, Георги Иванов и д-р Велчев, който обаче си направи отвод и мястото му бе заето от Кирил Ваклинов

С аплодисменти съветниците поздравиха новото попълнение в състава си Милена Камбурова в групата на ПП „Партия на зелените“. Младата дама завършва „Култура и медии“ в ЮЗУ и веднага след парламентарните избори й предстои защита на дипломна работа на тема „Развитие на графити културата в България“

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

463 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград