Общинският съвет подкрепи предложението на кмета Илко Стоянов за размер от 2.1 промила на такса „Смет“

Две предложения бяха разгледани и гласувани на днешното извънредно заседание на Общински съвет Благоевград.

 

На проведеното днес извънредно заседание на Общински съвет Благоевград бяха гласувани и постановени две решения.

 

Дискутирана бе Заповед № ОА-АК-349 от 29.12.2021 г. на Областния управител на област с административен център Благоевград, с която връща Решения № 547, 550, 552, 553, 554 по Протокол № 19 от проведено заседание на Общински съвет Благоевград на 17.12.2021 г., като незаконосъобразни за ново обсъждане в общински съвет.

 

Дебати предизвика предложението на кмета Илко Стоянов, относно промяна в размера на таксата и намаляване на първоначално приетото увеличение на 2,9 промила.

 

След почти двучасови спорове беше прието предложението на кмета на община Благоевград, с което размерът на такса смет за жилищни имоти на граждани и предприятия/ върху данъчна оценка на имотите е 2.1%.

 

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков сподели, че намира за съвсем нормален дебата, който се образува през последните дни сред обществеността и в социалните мрежи по отношение предлаганото изменение на такса „Смет“. Според него през годините е имало липсва на подобен дебат и затова сега се стига до такава ситуация.

 

„Намирам случилото се за особено полезно. От всичко изказано стана ясно, че методиката, която общината използва за определяне на такса „Смет“ не е справедлива, защото се определя на база данъчна оценка на имота“, коментира председателят на Общински съвет Радослав Тасков.

 

От думите му стана ясно още, че при настоящата ситуация 80 % от „сметката“ я плаща бизнеса.

 

„Популизмът трябва да е последното нещо, което да интересува общинските съветници и че бъдещето на Благоевград е много по – важно от всичко“, категоричен бе в изказването си председателят на местния парламент.

 

Радослав Тасков направи и сравнение между такса „Смет“ в Благоевград и например общините: Гоце Делчев – 4 промила и Разлог – 6 промила.

 

Общинските съветници дадоха и съгласието общинският съветник Иван Ризов да бъде председател на временната комисия към Общински съвет Благоевград, която трябва да направи избор на съдебни заседатели към Окръжен съд – Благоевград.

 

На извънредното заседание бе гласуван и съставът на временната комисия по провеждане на процедурата и спазване на критериите и необходимите документи за кандидатстване съгласно изискванията на Закона за съдебната власт.

За членове са избрани: Иван Станчев, Кирил Илиев, Валентина Шаркова и Исмет Узунов.

 

Те трябва да проведат процедурата по избор на съдебни заседатели и одобрените от тях да предложат за гласуване на заседание на Общински съвет Благоевград .

 

До избор на съдебни заседатели се стигна, след като изтече мандатът на досегашните.

 

Документите за кандидатстване се подават в деловодството на Общинския съвет Благоевград, в кабинет 108.

 

След изчерпване на дневния ред, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков закри заседанието.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

381 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград