ОИК прекратява пълномощията на Румен Томов след карантината

„Решението на Върховния административен съд по делото на кмета на община Благоевград Румен Томов беше публикувано, но то ще бъде изпълнено след като бъде прекратено извънредното положение“, посочи за Радио Благоевград адвокатът на Томов, Милана Кривачка. Тя припомни, че Висшият съдебен съвет взе решение да се публикуват решенията на делата, но те да не бъдат изпълнявани докато страната ни е в извънредното положение. ОИК – Благоевград ще получи решението официално за да може да го изпълни.

В двуседмичен срок комисията трябва да свика заседание и да прецени дали да изпълни без коментар и без анализ решението за прекратяване на пълномощията на кмета на община Благоевград или да спре изпълнението на решението докато се произнесе Конституционният съд, който решава идентичен казус с кмета на община Ветово, уточни адвокат Милана Кривачка.

На 16 април Върховният административен съд прекрати пълномощията на градоначалника Томов, а на 21 април друг състав на ВАС постанови определение, с което спря решение на ОИК по идентично дело и поиска Конституционният съд да се произнесе и да обяви чл. 42 ал. 1 точка 5 от Закона за местната власт и местната администрация за противоконституционна.

„В закона е посочено, че пълномощията на кмета се прекратяват когато се установи, че в едномесечен срок не е предприел необходимите действия за да прекрати търговската си дейност или участието в управителния орган на търговски дружества. По принцип не се дава възможност за анализ и преценка на обстоятелствата, които са довели до невъзможност да бъдат изпълнени тези задължения от страна на кмета. Тази норма не отчита и интересите на всички граждани, които са гласували за съответния кмет“, категорична е Милана Кривачка.

Кривачка обясни, че когато се поиска обявяване на противоконституционност на едно решение веднага се спират всички висящи дела. В Закона няма отговор на въпроса какво става с делата които са решени, но не са изпълнени, както е казуса с кмета на община Благоевград, посочи Милана Кривачка.

Адвокатът на Румен Томов ще подаде в ОИК искане, в което ще помоли комисията да се съобрази с постановеното от друг състав на ВАС решение по идентичния случай с кмета на община Ветово.  „Няма да бъда изненадана, ако ОИК изпълни решението и прекрати пълномощията на кмета Румен Томов“, посочи Милана Кривачка./bnr.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

436 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград