От ОДМВР – Благоевград признаха, че е използвана физическа сила спрямо мъжът, задържан за нарушаване на противоепидемичните мерки

Преди минути в сградата на Областна дирекция на МВР – Благоевград заместник – директорът на полицията комисар Стоян Маламов даде брифинг във връзка с нашумелия клип показващ как полицейски служители задържан двама мъже в нощта на събота срещу неделя.

От кадрите се вижда, че служителите на ОДМВР – Благоевград използват група сила спрямо двете лица, което породи и множество коментари не само в интернет, но и сред бранша, като част от собствениците на ресторанти и заведения поискаха уволнение на полицаите.

Комисар Маламов обясни, че на 19 септември 2021 година, около 00:10 часа, на територията на Благоевград е извършена проверка за спазване заповедта на министъра на здравеопазването, с която са въведени противоепидемични мерки, в рамките на които заведенията нямат право да работят след 23.00 часа.

В проверката, освен служители на ОДМВР – Благоевград, са участвали още екипи на Националната агенция по приходите (НАП), Регионална здравна инспекция – Благоевград (РЗИ), Агенцията по труда, полицията и служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

При извършване на проверка в заведение, служител на ОДМВР – Благоевград е поискал документ за самоличност на клиент, който е бил във видимо нетрезво състояние и се е държал агресивно и неуважително спрямо служителите. Същият не е изпълнил полицейско нареждане и е нарушил неприкосновеността на полицейския служител.

„Мъжът е задържан за 24 часа, като спрямо него е упражнена физическа сила само докато му бъдат поставени белезниците. Задържаното лице е отказало да бъде тествано за алкохол и наркотични вещества. Два часа след задържането лицето е освободено. При снетите сведения лицето е заявило, че съжалява за извършеното от него“, каза още комисар Маламов.

По отношение вторият задържан мъж, зам.-директорът на ОДМВР – Благоевград каза, че както се вижда и на клипа – разпорежда на полицейските служители да освободят веднага първото задържано лице.

„Лицето също е отведено. И на двамата задържани са им съставени по два протокола. Единият е, че са нарушили заповедта на министъра, а вторият е за неизпълнение на устно полицейско разпореждане“, посочи комисар Маламов.

Отделно от това на 17 септември е извършена проверка в три заведения – съставен е един акт, едно разпореждане, четири констативни протокола, 138 акта за установяване на административно нарушение, от тях 125 са по Закона за здравето, 8 са по Закона за българските лични данни, 8 от пожарната и 1 от РЗИ.

На 18 срещу 19 септември (събота срещу неделя) са проверени три обекта, като са съставени 69 Акта за установено административно нарушение . От тях 58 по Закона за здравето, 9 по ЗБЛД и 2 по ЗМВР.

При извършената проверка е установено, че в едно от заведенията, в което е имало посетители, аварийният изход е бил заключен. Вътре е имало хора, което е недопустимо и противозаконно, уточни зам.-директорът на полицията.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 810 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Благоевград