Пътни фирми протестираха на кръговото кръстовище при полигона край Благоевград заради спрени от 5 м. плащания

Пътноподдържащите фирми в Благоевградска област протестираха срещу спрените от 5 месеца плащания от страна на държавата. Около 500 работници в 7 фирми се включиха в мирната проява, организирана от браншова камара „Пътища“. Демонстрацията, която бе разрешена от община Благоевград, започна в 16 ч. на пътен възел „Благоевград- ЮГ“ при засилени мерки на сигурност – с масирано присъствие на полицаи и жандармерия, някои от които бяха с жилетки „Антиконфликт“, имаше и линейка. Една част от протестиращите бяха застанали под виадукта, други – отгоре на строящата се отсечка на АМ „Струма“ – всички развяваха знамена и аплодираха фирмените камиони, които обикаляха кръговото кръстовище, облепени с плакати „Не сме крадци!”, „Дайте ни парите!”, „Път без посока няма!”.

„Протестираме срещу спрените проекти по републиканска пътна мрежа, за които не сме си получили заработените пари. Все още не са ни изплатили средствата за поддръжката на републиканската пътна мрежа през зимния сезон. За зимното почистване през 2020 г. сме изхарчили 5000 т сол, при цена 110-150 лв. на тон, но досега не сме получили плащанията. Същото се отнася и за лятната поддръжка на пътищата, която спряхме през юли заради неизплатени задължения.

„На нас ни дължат 5 работни заплати“, заяви ръководителят на протеста Георги Гълъбов, който работи като началник в една от големите пътноподдържащи фирми. Заради спрените плащания по проекти се стига до вътрешнофирмена задлъжнялост и домино, което ако започне да се разпада, ще ги повлече една след друга. Ние също имаме задължения към доставчиците – за горива и строителни материали. Още нямаме договор за поддържане на републиканската пътна мрежа през зимния сезон. Това е процес, който не започва с падането на първия сняг, а има предварителна подготовка – ремонт на машини, покупка на акумулатори, доставка на сол. В момента нищо не се прави в тази посока”, добави Георги Гълъбов, който се надява, че с протеста ще обърнат внимание на новите управляващи, а от Агенция „Пътна инфраструктура“ ще си изплатят задълженията, за да могат работниците да си получат заплатите.

На чуваемост от страна на служебния кабинен разчита и благоевградският строителен техник Николай Манов, който бе на протеста. „Засега получаваме заплатите си, но ако така продължи и не се изплатят задълженията към фирмата, може и на нас да ни се отрази. Подкрепям протеста, защото се надявам да ни чуят и да се стигне до промяна”.

Това иска и 19-годишната Ваня Александрова от Симитли, която сега работи на терен като строителен техник и учи за инженер- конструктор в УАСГ. „Надявам се да ни чуят, ако ли не, пак ще излезем на протест“.

При протестиращите беше и шефът на Областно пътно управление – Благоевград инж. Иван Кунев, който заяви: „Това е интелигентен протест!”.

„От пет месеца не се извършва никакво разплащане на изпълнителите от пътния бранш от страна на държавата, което спира възможността да се извършват ремонтни дейности по вече възложени от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) задания. През същия период не се извършва никакво текущо възлагане на дейности за поддържане на пътищата в нормално експлоатационно състояние, което спира възможността да се осигури безопасно придвижване по републиканската пътна мрежа, съобщиха от Управителния съвет на Българска браншова камара “Пътища”. Към днешна дата няма възлагане на планове за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа от страна на АПИ. Това означава, че де факто е спряна подготовката за предстоящия зимен сезон. Ако до 1 октомври не се осигурят средства на фирмите, ще стане технологично невъзможно да се осъществи адекватна подготовка и ние ще уведомим навременно обществеността кой носи отговорност за това”, заявяват още браншовата организация.

Недоволни строители затвориха точно в 16 ч. пътя от Перник за София на кръстовището при Драгичево. На място полиция охраняваше протеста. Блокадата предизвика километрични задръствания в двете посоки, пропускаха се само линейки.

Протестът е заради недовършения път, който прави ад пътуването между двата града. Към столицата ежедневно преминават по около 30 000 автомобила. В него участват и пътностроителни работници. Сред протестиращите се озова и лидерът на „Изправи се! Ние идваме!“ Мая Манолов. Тя твърдеше, че е попаднала случайно там и не знае за протеста.

„Този път трябва да бъде отворен незабавно. Необходимо е да дойде тук министър Комитова“, каза Манолова, но бе нападната от протестиращите с въпроси защо не е поставила проблема от парламентарната трибуна и защо народните представители не са направили нищо за решаването му.

„Пътуващите от Рударци и Драгичево не могат да се включат в движението по повече от 20 мин. Това е пълен кошмар. Вече три месеца не се работи“, недоволстваха протестиращите.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

506 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград