Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и кметът Илко Стоянов се срещнаха с родители във връзка с проблемите около Наредбата за стимулиране на раждаемостта

Днес, в зала „22-ри Септември“ на община Благоевград, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и кметът на община Благоевград Илко Стоянов се срещнаха с родители във връзка с проблемите около неизплатените еднократни парични помощи, предвидени в Наредбата за стимулиране на раждането и отглеждането на деца от община Благоевград.

Председателят Радослав Тасков съобщи, че към Общински съвет има внесено предложение от страна на предишното общинско ръководство за изменение и допълнение на Наредбата, с което се предлага намаляване размер на финансовото стимулиране. По думите му предложението е преминало и е било разгледано във всички постоянни комисии, като същите са го отхвърлили. Тасков отбеляза, че Наредбата, която е била приета още през 2020 година, не е успяла да заработи, така както е било предвидено.

Председателят отбеляза, че няма да се връща назад и да търси виновните за това. „Най-важното сега е да намерим решение на проблемите. Целта е наредбата да заработи“, каза още той.

На срещата присъства и общинският съветник Йосиф Кочев, който е член на комисията, която разглежда подадените заявления – декларации от родители на деца, родени през 2020 и 2021 година.

Той обясни, че до момента са разгледани над 450 заявления. 8 от тях са изплатени още миналата година, като те са били за трето дете. 178 от заявленията са били отказани.

Сред най-честите причини за отказ са наличие на задължения към общината или липса на постоянен и настоящ адрес и/ или недостатъчна уседналост, която по Наредба трябва да е поне 2 години от раждането на детето. За отпускане на помощта са одобрени 262 семейства. 67 декларации са подадени за деца, които са родени през 2021 година.

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов ще разпореди в срок до 10 дни всички семейства, на които е отказано да получат помощ, да бъдат уведомени за причината. Бе взето решение родителите да получат възможност за отстраняване на пропуските в техните документи.

Той добави, че изтеглят от Общински съвет предложението, внесено от предишното общинско ръководство и започват работа по изготвяне на свое такова, което да позволи изчистване на всички спорни моменти от Наредбата.

Кметът отбеляза, че целта е всички родители да могат да получат еднократна финансова помощ по ясни и точно разписани критерии. Във връзка с вече одобрените заявления – декларации стана ясно, че сумите могат да бъдат изплатени на родителите в края на септември или началото на месец октомври.

Директорът на Дирекция „Бюджет и финанси“ в община Благоевград Борис Механджийски коментира, че бюджетът, който е определен за изплащане на помощта, е в размер на 30 хил. лв., които са недостатъчни, за всички, подали своите заявления. Затова ще се наложи изменение на бюджета на общината, като ще се търси от кои пера могат да бъдат прехвърлени необходимите средства.

В края на срещата председателят на Общински съвет Радослав Тасков и кметът на Благоевград Илко Стоянов заявиха, че подобни срещи с граждани ще бъдат провеждани по всички теми и въпроси, свързани с по-доброто бъдеще на Общината.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

651 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград