Председателят на Общински съвет и съветници почетоха паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков и съветници почетоха паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.

Те взеха участие в ритуала по полагане на венци и цветя пред бюст – паметника на революционера, а поводът бе 145-годишнината от смъртта на великия българин Христо Ботев и Деня на загиналите за свобода и независимост на България.

Пред бюст- паметника на героя, на площад „Народни будители“, Председателят на Общински съвет-Благоевград, Радослав Тасков, се поклони и отдаде почит към живота и делото на Христо Ботев и на всички, загинали за свободата на Отечеството.

Венци и цветя в знак на признателност положиха: Ясен Попвасилев- ВрИД кмет на Община Благоевград, представители на общинското ръководство и Областния управител на област с административен център Благоевград – Николай Шушков.

Почит отдадоха още общински съветни от ГЕРБ Кирил Илиев, Красимир Роячки, от ДПС Мехмед Вакльов, Исмет Узунов и от БСП Иван Станчев.

В ритуала се включиха военнослужещи от Бригадно командване Благоевград с командир полковник Митко Балтов, представители на културни институции и граждани.

Ученици от 11 ОУ „Христо Ботев“ рецитираха едни от най-емблематичните творби на Христо Ботев и припомниха кратки исторически факти, свързани с патрон на учебното заведение.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 в Калофер. Живее само 28 години, но остава в националната памет, както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

220 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград