Собственици на заведения в Благоевград: Възразяваме остро срещу неаргументираното намерение на кмета Р. Томов за затягане на мерките

БАЗ и СЗБ: Възразяваме срещу неаргументираното намерение за затягане на мерките в заведенията в Благоевград

Правят се големи събития в частни домове и религиозни чествания, които не подлежат на контрол, а нас ни проверяват регулярно

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България остро възразяват срещу обявеното от кмета на Благоевград г-н Румен Томов намерение за затягане на мерките в заведенията в града.
До момента все още липсва информация какво точно се крие зад това затягане, но за пореден път се внушава, че заведенията и в частност нощните заведения носят основна вина за заразените. Считаме това за недопустимо, без да бъдат представени каквито и да е доказателства.
Самият господин Томов заяви в сряда, че около 20% от заразените са настанени в болници в Благоевград, а останалите в лечебни заведения от областта. Съотнесено към същия ден, когато по официални данни в областта има 43-ма нови заразени, това означава по-малко от 10 човека в града.
По неофициална наша информация за четвъртък, когато за областта са обявени нови 97 случая, само 22 са в град Благоевград.
Напомняме, че нощните заведения се посещават най-вече от млади хора, които не са основна рискова група. Повечето нощни заведения пък работят само в петък и събота, което допълнително ограничава възможността да бъдат сериозен източник на зараза. В същото време се правят големи събития в частни домове и се честват масово религиозни празници в селата около Благоевград, за които ние не знаем да се извършва контрол за спазване на мерките. А заведенията са обект на множество проверки!
Във връзка с изнесените по-горе данни, настояваме да ни бъде предоставена и официална информация за възрастта на заразените от град Благоевград през последните дни, за да се види реално каква е процентната вероятност те са хванали COVID-19 в заведенията.
Още от първия ден на кризата Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България категорично заявяваме, че сме за строго спазване на противоепидемичните мерки. Вече имахме възможността да отбележим, че за съжаление това масово не се случва, а много хора се събират на големи събития без маски и без спазване на дистанция. Включително в благоевградска област.
Но заведенията удобно се посочват с пръст, когато се говори за новите заразени. Без до момента да са представени реални доказателства за това.
Всеки трябва да носи отговорност за действията си и да бъде наказван за бездействията си. За това има контролни органи, които да налагат санкции. Но не смятаме, че е редно да се поставят на карта цели бизнеси и множеството, свързани с тях служители и техните семейства. Нека не забравяме, че работата на всяко нощно заведение е свързано и с договори с изпълнители и диджеи, чието неспазване води до допълнителни финансови и логистични затруднения.
Ние винаги сме се съобразявали с изискванията на Правителството, Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб. Сега обаче проблемите ни се прехвърлят и на локално ниво в Благоевград. Аполитични сме и искрено вярваме, че това не е плод на политическо боричкане.
Като заключение настояваме преди да бъдат предприети каквито и да било действия на територията на Благоевград, под внимание да бъде взето това наше становище и да бъде осъществена среща с наши представители.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 703 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград