Солунската Алма Матер – светилникът на поробена Македония

Регионалният исторически музей отвори врати за посетители отново 70 дни след въвеждането на извънредното положение на 13 март. Във фоайето на музея бе представена изложба, посветена на 140 г. от основаването на Солунската българска мъжка гимназия, преместила се точно преди един век в гр. Горна Джумая, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград.

Марин Митов, директор на Националната хуманитарна гимназия

Наследник на Солунската мъжка гимназия, днес е Националната хуманитарна гимназия /НХГ/. „Солунският светилник е едно уникално учебни заведение, което пръскайки светлина в цяла поробена тогава Македония, е равносилно на университет, не само в образователен смисъл, но и на живота“, каза в словото си директорът на Регионалният исторически музей /РИМ/ Кирил Алексиев. Той добави, че в класните стаи на българската мъжка гимназия създава елита на българското общество в Македония, а по-късно и в България, когато през 1920 г. Солунската гимназията се мести в Горна Джумая, днес Благоевград.

„Не бива да забравяме, че в класните стаи на Солунската гимназия се създава Вътрешната македоно-одринска революционна организация, което дава един друг аспект на нашите национални въжделения. Тази гимназия е изключително важна за нас и неслучайно носи името на Св.Св. Кирил и Методий-нашите първоапостоли и първият ни национален празник, който обединява всички българи. Празникът на духа, който даде на световната цивилизация цяла една писмена система“, добави Алексиев.

„Солунската гимназия е един истински стожер на българщината и инкубатор на кадри, учителствали в Македония и Одринско, каквато е била основната цел на създаването й от Кузман Шапкарев“, каза Марин Митов- директор на Националната хуманитарна гимназия /бивша Солунска/.

Митов добави че за времето си образованието е било на много високо ниво.

„В наше време гимназията дава начало на още две средни училища-Математическата и езиковата гимназия, а в Националната хуманитарна гимназия днес се изучават профили и специалности, които са уникални, мога да ви уверя, че училището ни е в добра кондиция, има славно минало и прекрасно бъдеще“, завърши Митов.

Честванията по повод 140 годишнината от основаването на Солунската мъжка гимназия продължават утре-24 май, когато е и празник на Благоевград./БГНЕС

594 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.