Спазени ли са мерките за безопасност при строежа на тунела „Железница“?

Отговор на този въпрос дават изпълнителният директор на фирмата – изпълнител и строителния надзор
Срутването в тунел „Железница”, при което пострадаха трима работници, не е могло да бъде предвидено. Това заяви в предаването „Здравей, България” изпълнителният директор на фирмата – изпълнител на проекта Стефан Тотев.

Той допълни, че участъкът, в който е станал инцидента, е изключително тежък. „В момента сме на 540-ия метър. Много тежка геология, скалата е изключително ронлива. Проливните дъждове от последния месец също допринесоха до това лошо стечение на обстоятелствата. Въпреки мерките, които вземаме, се случват такива неща. Това са обекти, които са много тежки за изпълнение”, обясни той.

Тотев е категоричен, че в случая не се разчита на късмет, а работещите в тунела не могат да са сигурни какво ги очаква на следващия метър.

Срутването е станал по време на монтаж на рамка, пък добави Зарко Михов, очевидец на инцидента. То е станало в укрепващ се участък при полагане на рамка, уточни Тотев. „Малшанс за колегите. Надявам се всичко да завърши добре за тях. Направили сме допълнителни инструктажи. Тук сме спазили всички необходими мерки”, допълни той и обеща фирмата да спази всички евентуални нови предписания.

Стефан Тотев обясни, че има начин хората, които попаднат в аварийна ситуация в тунела, да излязат от него. „Има връзка между двете тръби и може да бъде използвана”, поясни той.

„Методът е най-удачният за геоложките условия. Проблемите идват от различната геология на терена и лошите метеорологични условия. Всички проектни решения се спазват. Всички технологии са такива, каквито са предписани”, каза Николай Костурков, представител на строителния надзор.

748 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.