Столовата във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград отново стана болнична стая

Натискът върху болниците в Пиринско продължава да се усилва заради четвъртата вълна на коронавируса. В някои от тях всички ковидни легла са заети и пациентите са принудени да търсят хоспитализация в лечебни заведения в други градове. Такава е ситуацията с болничните легла в Сандански. По думите на финансовия директор на Югозападната болница Димитър Захариев, който в момента е и временно управител заради операция на титуляря д-р Илия Тонев,  всички легла за Ковид в Сандански са заети, има няколко свободни в Петрич.

„Действително болните в Сандански се увеличават. Има две разкрити ковидни отделения, последното, което отворихме, е очно. Хроничната болест при нас е  липсата на кадри. Лекари и медицински сестри са на ръба на силите си, натоварването е голямо. Правим всичко възможно да оптимизираме графиците, търсим начини да се справим”, заяви кметът на Сандански Атанас Стоянов.

„Поради липса на свободни легла вчера във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград е приет пациент от Сандански. Той е настанен в столовата, която отново е превърната в болнична стая, тъй като и леглата във вътрешно отделение са пълни”, заяви вчера за „Струма“ завеждащият д-р Румен Кондев.

„30 са болните, които се лекуват във вътрешно отделение, и 16 в „Уши, нос и гърло“. Пациентите са на различна възраст, има и млади – 23-32-годишни с пневмонии. Търсят ни пациенти от Петрич и Разлог. Не отказваме на никого, търсим вариант да ги настаним.  Ситуацията от миналата година се повтаря, но ще издържим. Като лекари натрупахме достатъчно опит с коронавируса, а повечето и го преболедуваха. Най- важното е, че болните се повлияват от терапията и си тръгват излекувани”, допълни д-р Кондев.

Във вътрешно отделение отскоро работи още една млада лекарка, която преди това е била медсестра там. Д-р Мария Георгиева е взела последния си държавен изпит и вече полага грижи за болните като лекар. Това е второто ново попълнение в лекарския екип на вътрешно отделение, ръководен от д-р Румен Кондев. В началото на 2021 г. там започна работа 26-годишната лекарка д-р Моника Симевска, която е от Берово, Северна Македония, но има и българско гражданство. Това е родното място и на доайена д-р Владимир Рабаджийски, който е на половин щат във вътрешно отделението и идва в определени дни, тъй като през другото време дава дежурства в ЦСМП.

Според директора на РЗИ д-р Калоян Калоянов при това темпо на разпространение на заразата  Благоевградска област много скоро ще премине в тъмночервената зона. За последните два дни новите случаи на Ковид-19 в Пиринско са 160, като най-голям брой заразени се отчита в първите дни на новата седмица, когато се правят най-много тестове.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

386 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград