Тайните на красивите стайни цветя

 Тайните на красивите стайни цветя

За да растат, цъфтят и поддържат добрата си форма, стайните растения се нуждаят повече грижи, отколкото тези в градината. Ако не се подхранва редовно, тяхната почва може да се окаже твърде бедна на хранителни вещества, освен това те са изложени на по-голям риск от развитие на болести и нападения от вредители. Сухият въздух, недостатъчната светлина, липсата на свеж въздух и микроелементи, могат да нарушат техния растеж и дори да доведат до загиването на растението.

Няколко трика, които ще подхранят цветята и ще подпомогнат техния цъфтеж:

Подхранване с рициново масло

Прибавянето на 1 суп. л. рициново масло към 1 л. вода за поливане ще доведе до пищен цъфтеж. Особено полезно е да се направи по време на формирането на цветните пъпки.

Дървесна пепел за подхранване и профилактика

Пепелта подхранва растенията и намалява киселинността на почвата. Много добре реагират роза, астра, хризантема, зюмбюл, теменужка и други. Важно е за наторяване да се използва само пепел, получена от изгарянето на дърва без други примеси.

Залейте 1 суп. л. пепел с 1 л. гореща вода. Оставете да престои 1 седмица като разбърквате от време на време. Може да поливате растенията с малко количество от тази вода 1-2 пъти месечно. Това е предпазна мярка срещу вредители, освен това може да предизвика малко по-ранен цъфтеж.

Бананова кора за красив цъфтеж

Калия, съдържащ се в банановата кора води до по-наситен цвят на венчелистчетата. Изсушете банановата кора във фурната на 80 градуса за около 10 минути. След като се охлади пасирайте и подхранете стайните растения с получения тор.

Оцет против пожълтяване и изсъхване на листата

Причините за изсъхването и пожълтяването на листата и цветовете могат да бъдат недостатъчно поливане, сух въздух, липса на светлина, но често причината са калциевите соли. Това се отразява особено на азалията и гарденията. Оцетът отделя калциевите соли, които се намират във вода и ги неутрализира.

Прибавете 1 суп.л. оцет на 3 л. вода и оставете да престои една нощ. На сутринта може да полеете растенията. Солите се отлагат на дъното на съда, така че последния половин литър вода трябва да се изхвърли.

Запазване на влагата в почвата през лятото

През лятото водата се изправя бързо, но този процес може да бъде забавен ако в саксията се поставят черупки от орехи и лешници.

Ускоряване на растежа с утайка от червено вино

Разредете утайката от винената бутилка с половин чаша вода и полейте почвата с нея. Във виното се съдържат дезинфекциращи вещества както и такива, които действат като тор – ускоряват растежа и стимулират цъфтежа.

Утайка от кафе против мухъл в саксията

Утайката от кафе подхранва растенията и предпазва почвата от развитие на мухъл. За целта обаче трябва да е добре изсъхнала преди да в внесете в почвата.

Топлият душ има тонизиращо действие

Тропическите растения особено много се радват на топлия (не, горещ!) душ, който имитира тропическите бури по техните родни места. Топлата вода помага за отварянето на спящите пъпки и пробужда жизнените сили на растенията. Водата трябва да бъде с температура около 40 градуса. Растението се полива под ъгъл за не повече от 60 секунди! След това е добре да остане в банята или в закрито помещение докато изсъхне напълно. Не го изнасяйте на течение или под открити слънчеви лъчи преди пълното му изсъхване. Растенията с мъхести листа не обичат третирането с душ.

Подхранване с картофена отвара

Оставете водата, в която са врели картофите да се охлади и след това полейте цветята с нея. Картофите са богати на нишесте, което дава енергия на растения и ускорява растежа им. По подобен начин действа и оризовата вода.

Наторяване и профилактика с чай

Изсипете съдържанието на торбичка чай в почвата в саксията. Полезните микроелементи ще подхранят растенията и ще ги предпазят от вредители.

Бира за зелени и здрави листа

Разредете бирата с малко вода и с помощта на гъба или памучна кърпа излъскайте листата на зелените растения. Бирата неутрализира варовика и предотвратява появата на бели петна по листата.

Кибритени клечки гонят мушиците

Забодете 2-3 кибритени клечки с главата надолу в почвата. След около седмица проверете дали сярата се е разтворила. Ако това е станало, забодете още 2 клечки. Съвсем скоро мушиците би трябвало да изчезнат. Междувременно потърсете причината за появата им – това може да бъде прекомерно поливане, висока влажност в помещението, лош състав на почвата.

Осигурете достатъчно влага на влаголюбивите растения

Поставете саксия в друг, по-голям, водонепропусклив съд, запълнете междинното пространство с торф и мъх и полейте обилно. Друг вариант е да напълните подложката на саксията с измит чакъл, пясък и едри камъчета, които да покриете с вода.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

939 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Дом и Градина