77 години от рождението на великия Гунди

На днешната дата 4 май преди 77 години е роден Георги Аспарухов-Гунди, считан за един от най-добрите играчи в историята на българския футбол.

Легендарният нападател загина трагично в катастрофа край Витиня на 30 юни 1971 г. За националния отбор на България Гунди има 50 мача и 19 гола.

През декември 1968 година той отбелязва знаменит гол срещу тогавашния световен шампион Англия насред „Уембли“.

Георги Аспарухов, бивш нападател на Левски и Ботев, участник на три Световни първенства, през 1999 г., бе обявен за „Футболист на ХХ век на България“. Милиони имаха щастието да бъдат преки свидетели на невероятния му талант. За останалите той е причудлив герой от приказка. Приказка без край.

България имаше нужда от идоли и съдбата сякаш разбра това. Изпрати Гунди, за да носи радост на хората, и той навлезе в техния бит със скоростта на комета. Животът му бе кратък, но огнен като факла, в каквато го превърна и нелепо ранната му смърт. Роди се и игра във време, когато по улиците и махленските поляни буквално гъмжеше от самородни таланти, кой от кого по-ярък и по-впечатляващ.

Но в крайна сметка той седна на трона, и то не защото сам го желаеше, а защото хората искаха да го видят там. Запалянковците оцениха личността, която ги даряваше с наслада и емоции и която в най-висока степен сродяваше простата народна игра с изкуството. Правеше го с благородната осанка на аристократ – с чар, с елегантност, с изтънченост дори!

Брилянтната техника, пасовете, ударите, близката до съвършенство игра с глава, комбинативността, физическата мощ… Всички тези качества остават незабравими.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

264 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: История и традиции