Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница. Тя е втората в годината и се пада преди Петровите пости. Наречена е черешова, защото по това време на годината зреят черешите. Това е ден в памет на всички починали православни християни и е наричан още Спасовска задушница.

Община Кюстендил ще осигури извънредна автобусна линия по повод Черешова задушница, с цел улесняване придвижването на хората, пристигащи от селата и околността. Това съобщиха от пресцентъра на Общината в Кюстендил. Маршрутът предвижда тръгване от спирката на пазара до новия траурен парк в 11:00 часа.

Община Перник осигурява безплатен транспорт до Централния гробищен парк и до гробищния парк в квартал „Мошино“ за Черешова задушница. Автобусите, които ще превозват перничани безплатно, ще бъдат обозначени. Във всички останали линии, които ще се движат до и от гробищните паркове, пътниците ще трябва да закупят билет

Безплатният транспорт е в улеснение на гражданите и от него може да се възползва всеки, вместо да стои с автомобила си в задръстване или да търси място за паркиране, заявиха от общината. Автобусите за Централния гробищен парк ще тръгват от спирката при Централна ремонтна база  на всеки 30 минути от 8:00 ч. до 14:30 ч. В обратната посока – до спирка „Шахтьор”, първият курс ще бъде в 8:30 ч., а последният – в 15:00 ч.  За гробищния парк в квартал „Мошино” автобусите ще тръгват от спирката при бл. №91 на ул. „Рашо Димитров“ на всеки час от 8:00 ч. до 14:00 ч. В обратната посока първият курс е в 8:30, а последният ще бъде в 14:30 часа.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

172 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: История и традиции