Днес отбелязваме Международния ден на планински спасители, доброволци и червенокръстци

8 май е Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец. Този ден се отбелязва и като ден на планинските спасители. По този повод кметът на Банско Иван Кадев отправи специално обръщение към доброволците и червенокръстци от общината, както и една от най-значимите и важни служби, свързана с оказването на помощ –  Планинска спасителна служба.

„Световният ден на Червения кръст – 8 май, е международен празник, посветен на опазване на живота, облекчаване на човешките страдания, поддържане на човешкото достойнство, предотвратяване на извънредни ситуации и природни бедствия.

Ние в община Банско се чувстваме дълбоко свързани и съпричастни с дейността на Червения кръст и особено с една от структурите му – Планинската спасителна служба. Непрестанно сме свидетели на реализацията в живота на основните принципи, на които се основава организацията –  безпристрастност, човечност, независимост, неутралност, доброволност, универсалност и единство.

Благодарение на самоотвержената и безкористна работа на нашите доброволци са спасени стотици животи на пострадали в планината, предотвратени са безброй инциденти и е оказана неоценима помощ на бедстващи не само в България, но и по света.

Благодарение на денонощните грижи, внимание и готовност за действие на смелите мъже от отрядите на ПСС в гр.Банско и гр.Добринище, туристите в Пирин се чувстват сигурни и спокойни.

Тази пролет, когато пандемията постави град Банско в извънредна ситуация, планинските ни спасители отново показаха, че хуманността, солидарността и взаимната помощ са тяхно кредо в живота.

Поздравявам планинските спасители и доброволците от Червения кръст по случай празника и желая на всички здраве, сили и кураж за изпълнение на благородната им мисия да помагат на хората! Честит ден на хуманността!“ – пише кметът на Банско в своето обръщение.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

514 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: История и традиции