На 23 март 1907г. умира Филип Тотю – български хайдутин и революционер. Поклон!

Снимка на Български исторически календар.

Филип Тотю – български хайдутин и революционер.

Роден е през 1830 година под името Тодор Топалов. След 1850 г. е хайдутин в четите на Бойчо войвода, П. Чернев, Ст. Люцканов Попов, Жельо войвода; води дружина из Стара планина. Попада в търновския и сливенския затвор откъдето през 1863 г. успява да избяга. Установява се в Румъния.

Приема четническата тактика, разработена и провеждана от Георги Раковски. На 15 май 1867 г. начело на чета от около 40 души преминава р. Дунав при Свищов, за да проучи настроенията на българите в страната. След разбиването ѝ при с. Върбовка, оцелелите четници стигат заедно с Филип Тотю връх Юмрукчал (днешен вр. Ботев) в Стара планина, присъединява се към четата на Панайот Хитов и с нея се оттегля в Сърбия. Заедно с тези си действия четата привлича вниманието на европейската общественост върху съдбата на българите.

През 1868г. участва във Втората българска легия. През 1875 г. е определен от Българския революционен комитет (БРК) за войвода на чета в Старозагорското въстание (1875), но не успява да се прехвърли в България поради неговото преждевременно избухване и потушаване. Предвожда доброволческа чета в Сръбско-турската война (1876); участва и в Руско-турската освободителна война.

Умира в град Две могили, Русенско на 23 март 1907 г.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

2 810 преглеждания

One thought on “На 23 март 1907г. умира Филип Тотю – български хайдутин и революционер. Поклон!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: История и традиции