На днешна дата е роден – Георги Измирлиев-Македончето!

На днешна дата е роден един от ръководителите на Априлското въстание и помощник на Стефан Стамболов във 1-ви Търновски революцонен окръг – Георги Измирлиев-Македончето! Роден е на 21 април 1851 година в Горна Джумая (днес Благоевград) в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова – Измирлиева. За майка му се знае ,че е от стар хайдушки род.

Учи в Сяр и Цариград,като 2 години учителства в османската столица, където освен това се занимава с широка обществена дейност. С помощта на Найден Геров се записва във военното училище в Одеса през 1873 като юнкер. След 2 години заминава за Гюргево където е избран за военен ръководител и помощник войвода на 1-ви революционен окръг.

През януари 1876 преминава река Дунав и се среща с баба Тонка Обретенова след което заминава за Горна Оряховица където разгръща широка организаторска мрежа за подготовка на Априлското въстание. За три месеца създава нови комитети (в Нойчовци, Гарванов камък, Върбовци, Драгижево); привлича много съидейници и ги обучава на военно дело, намира удобни стратегически места.

Априлското въстание е обявено на 20 април 1876 година в Копривщица. Вестта за преждевременно обявеното въстание в ІV-и революционен окръг пристига и в Горна Оряховица. Тук на 25 април се провежда окръжно събрание, на което присъстващите апостоли решават на 28 април да последват другарите си. При опита за въстание, поради предателство, група революционери, сред които Измирлиев и Иван Панов, е заловена от османската власт след престрелка в Горна Оряховица на 26 април и арестувана. Осъден на смърт чрез обесване на специален османски съд в Търново, той е откаран обратно в Горна Оряховица, където на 28 май 1876 година сам слага въжения клуп на врата си с думите:

“Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”.

Днес на негово име е назовано най-голямото средно училище в града – СОУ „Георги Измирлиев“, първото училище в Горна Оряховица, основано през 1859 като класно училище. През 2000 г. Измирлиев е обявен посмъртно за почетен гражданин на Горна Оряховица. Площадът в Горна Оряховица, където се намира паметникът му, също носи името Георги Измирлиев. Закритото Сержантско Военно Училище, което е преместено във Велико Търново от Горна Оряховица през 1989 г., също носи неговото име. 121 СОУ „Георги Измирлиев“ в София също носи името на бележития българин.

Къща-музей „Георги Измирлиев“ е открита през 1976 в родния град на революционера – Благоевград.

Площадът, на който се намира сградата на община Благоевград, се нарича „Георги Измирлиев – Македончето“.

Вечна слава!Героите не умират!

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

878 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград