Елвис от Калище застава пред съда за причинена при катастрофа смърт по непредпазливост

Окръжна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Елвис Симеонов за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал.1 от НК.

25-годишният обвиняем е правоспособен водач с категории „В и М“ от 2014 г. Многократно е наказван по административен ред за извършени нарушения на правилата за движение по пътищата. Преди две години му е било наложено наказание от четири месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок за шофиране след употреба на алкохол.

На 10 март 2019 г. Симеонов  участвал в кукерски фестивал, който се провеждал в с. Виноградец и с. Ветрен, област Пазарджик, заедно с група от неговото село Калище. Върнали се оттам с автобус. Обвиняемият имал уговорка с доведената си сестра Катя И. да закара него и приятеля му И.Г. до Радомир, тъй като по-рано те били консумирали алкохол.

В късния следобед потеглили с лек автомобил БМВ, управляван от бременната в седми месец Катя. Пристигайки в гр. Радомир, в колата се качил и колега на обвиняемия – Л.Й.

Около 17:30 ч., наближавайки разклона за с. Дебели лаг, Елвис  пожелал да си сменят местата в автомобила с Катя с мотив, че тя шофирала прекалено бавно. Първоначално жената не се съгласила, тъй като той е употребил алкохол, но Елвис я уверил, че ще шофира бавно и внимателно. На първото уширение на пътното платно с посока на движение от с. Извор към с. Дебели лаг, обвиняемият седнал зад волана на БМВ.

Времето било светло и слънчево, видимостта – добра, асфалтовата настилка – суха. Обвиняемият навлязъл в десен завой със скорост от около 100 км/ч. Автомобилът преминал в лентата за насрещно движение и частично в затревения ляв банкет. С цел да го прибере обратно, водачът завъртял волана надясно. Поради движението му с около 100 км/ч и употребеното количество алкохол, Елвис загубил контрол над МПС, което напуснало пътното платно надясно, преминавайки през затревения десен банкет. Последвал страничен кос удар в крайпътно дърво с лявата част на колата, полет над затревената канавка и още един удар.

Виждайки катастрофиралия и пушещ лек автомобил встрани от пътното платно, на помощ се отзовали множество хора от преминаващи в района на произшествието МПС. Бил подаден сигнал на телефон 112. Пострадалите били транспортирани в различни лечебни заведения в София и  Перник. Возещият се на задната седалка на катастрофиралия автомобил И.Г. по-късно починал.

От заключението на извършената съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта му се дължи на съчетаната гръдно-белодробна и коремна травма, довела до остра кръвозагуба.

На Катя била причинена средна телесна повреда от  множество охлузвания, кръвонасядания, кръвоизливи, контузия на белите дробове, както и счупвания в различни части на тялото.

Съгласно резултата от химическото изследване в кръвната проба, взета от обвиняемия от Елвис, е установено наличието на етилов алкохол в количество 1,39%./struma.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

307 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Крими Региона