Крадците задигнали от митницата 230 000 лв. във валута, част от нея фалшива

Най-вероятно трима са били крадците, които задигнаха необезпокоявани огромна сума пари и накити от митницата в Благоевград в нощта срещу събота, съобщи днес на брифинг районният прокурор Борислав Ковачки.

Обирджиите са отмъкнали валута на обща стойност 230 000 лева, като част от банкнотите са 10 000 фалшиви долара. Откраднати са и около 20 кг накити, за които са смятали че са сребърни. Част от тях обаче били „дранкулки“ от имитиращ материал, уточни магистратът.

Все още неизвестните крадци пуснали всички чешми в сградата и запушили сифоните, вероятно за да заглушат шума, който са вдигнали, докато срежат с ъглошлайф, който си носели, три метални каси. В продължение на 10 часа водата наводнила сградата и съсипала кабинетите на митницата.

Четири пъти СОТ-ът е реагирал, но пристигналите на място охранители се връщали и обяснявали, че няма проблем.

„Тепърва изясняваме как са действали охранителите. Камери са заснели, че крадците са влезли в района в 23:45 часа“, допълни прокурор Ковачки.

Охраната се състои от двама души, които дават дежурства по 12 часа, като са задължени през определен период от време да правят обход на терена.

Проверява се и защо иззетите веществени доказателства са се съхранявали години наред в помещенията на митницата. Сред откраднатите пари има германски марки, гръцки драхми, които отдавна не са в обръщение, но и много евро, и кувейтски долари.

Предполага се, че крадците са влезли на територията на агенция „ „, прескачайки оградата, след това са се качили по външна аварийна стълба на помощна пристройка, а оттам са разбили прозорец и са влезли в административната сграда на агенцията. Според Ковачки крадците са имали предварителна информация в коя стая точно се съхраняват веществените доказателства.

При бягството апашите изпуснали част от накитите и се наложи вчера часове наред разследващите да ги събират. dir.bg

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

197 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Крими Региона