Разбиха банда за имотни измами, в нея служители на МВР, ГРАО и адвокат

При мащабна акция на прокуратурата и дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР е разбита организирана престъпна група за имотни измами, действала на територията на София. В нея са участвали служители на МВР, служители в „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО), частен съдебен изпълнител и адвокат. Това съобщиха на пресконференция говорителят на главния прокурор Сийка Милева, директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков и ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров

8 души са задържани за 24 часа. Предстои повдигане на обвинения и да се прецени на колко от тях ще бъде поискан постоянен арест. Групата е действала на територията на София от 5 години. Всички от участници са българи.

По време на операцията са претърсени 11 адреса, както и леки автомобили. Намерени са нотариални актове и пари.

Случаят е интересен, не съм срещал толкова арогантна група, в която да участват и служители на МВР„, каза Стефан Банков.

Сийка Милева обясни, че разследването започнало след сигнал, че криминално проявено лице е сключило фиктивен граждански брак с починала жена, която е имала няколко апетитни имота в София.

Така нареченият младоженец с помощта на служител от ЕСГРАОН е манипулирал системата, така че починалата жена и за момента да е жива за държавните институции„, допълни говорителят на главния прокурор.

Според схемата, разкрита до момента, служители на МВР издирвали данни за самотни възрастни хора без наследници. След смъртта на набелязаната жертва от ГРАО се издавало неистинско удостоверение за граждански брак, а после с фалшиви документи били изтегляни наличните суми по банкови сметки на починалото лице и били присвоявани имотите му.

„Когато лицето почине, служител на ЕСГРАОН издавал неистинско удостеверение за сключен граждански брак на член на организираната престъпна група. По този начин той ставал наследник на имотите му. Установени са случаи, в които изтегляли и всички налични сметки на починалите лица“, уточни Милева.

До този момент са установени случаи на прехвърлени имоти от 15 починали лица на стойност над 1 милион лева.

Днешната акция била по сигнал, че криминалнопроявен е сключил фиктивен брак с починала жена. Служител на МВР предоставил на измамниците личната карта на жената. Друг служител – на ГРАО-София, манипулирал системата, така че жената все още да е „жива“ по документи. Един от измамниците се дегизирал като нея и заедно с друг от групата опитали да изтеглят 600 000 лева, но били забавени от служителите в банката и действията на МВР.

Насочили се и към един доста атрактивен имот, който се намира на бул. „Витоша„, обясни прокурор Димитър Петров.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

199 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Криминално