Хванаха 1 тон колумбийски кокаин, 18 в ареста (видео)

Половината от наркотика е заловен в България
18 души са задържани, а 1 тон кокаин е иззет при международната операция „TORTA AHOGADA”, съобщават от МВР. Операцията се е провела от 31 януари до 14 април на територията на Испания, България, Нидерландия и Колумбия.

 

Престъпната организация, в която са участвали българи, испанци, колумбийци и нидерландци e контролирала канал за трафик на наркотични вещества. Трафикът се  e осъществявал под прикритието на легални търговски сделки, превозвани с контейнери на големи фирми спедитори, като кокаинът, е бил укриван в превозваната стока.

Според чуждестранни медии по случая в Испания са задържани 9 души, сред които бившият футболист на Реал- Мадрид Едвин Конго и лекар, помагал на легендата Марадона да отслабне.

 

На 31 януари служители на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура задържаха в София близо 550 кг кокаин, импрегнирани в над 6 600 кашона с плодове, внесени от  Колумбия. При акцията, са задържани четирима души, трима от тях са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици. Иззетото количество кокаин е на стойност над 19 милиона евро.

Целта на групата е била да организира на българска територия лаборатория, в която „химици“ да извлекат наркотичното вещество, а впоследствие то да бъде транспортирано в Испания и разпространено в държавите от Европейския съюз.

Задържането на колумбийския кокаин е резултат от участието на България в съвместно разследване срещу международна престъпна наркомрежа заедно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия, Колумбия и със съдействието на Интерпол и полицейски служби на САЩ.

Разследването на международната наркомрежа е започнало от Националната полиция на Испания преди година и половина. Основание за това са били данни за готвен трафик на кокаин, укрит в кафе, от Колумбия през Гърция към България. След задържането в София на първата кокаинова пратка за Европа, разследването продължава на територията и на други държави. На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити са и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика.

В действията по неутрализиране на групата са участвали повече от 300 полицейски служители от различни полицейски агенции в Испания (Национална полиция), България, Колумбия (DIRAN), Нидерландия и САЩ (DEA, HSI и CBP), и със съдействието на Интерпол.

 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

2 661 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Криминално