Псувни към съдия ще струват 1000 лева на Емил Милев-Крокодила

Известният с множеството дела срещу него за въоръжени грабежи Емил Милев-Крокодила е глобен с 1000 лева за хулиганство, защото преди 5 години напсува съдия Виржиния Петрова от Специализирания наказателен съд.

Това е окончателното наказание на Милев, след като Софийският градски съд (СГС) го освободи от наказателна отговорност и му наложи само глоба. По този начин беше частично отменена присъдата на Софийския районен съд, който преди две години оправда Милев.

Той беше пратен на съд, след като през юли 2015 г. напсува съдебния състав на спецсъда, който го остави в ареста по обвинението, че е ръководил престъпна група за грабежи. Тогава Милев прекъснал съпругата си и негов защитник, която се обърнала към съдебния състав с думите:

„Дано да спите спокойно, целия съдебен състав, с чиста съвест. И ние ще очакваме да ни разгледате правилно нещата, единият от свидетелите си е признал, че са го принудили да лъже. Не Ви ли е неудобно?!“.

В този момент се намесил Милев: „Какво им говориш на тези, те всички са идиоти, а на тази (сочейки съдия Петрова) ще ѝ го туря в устата. Чу ли, на теб говоря …. ти си знаеш в устата ….“, са думите му, цитирани в обвинителния акт на прокуратурата, внесен година по-късно в районния съд.

Тогава прокуратурата пледира Милев да бъде освободен от наказателна отговорност и да бъде глобен, но съдия Веселина Няголова го оправда. В мотивите си тя пише, че цитираните реплики засягат честта и достойнството на лицата, за които се отнасят, но отправянето на обиди, пък било то и на публично място и спрямо длъжностно лице, само по себе си не е достатъчно, за да представлява и хулиганство.

Съдът е приел, че инцидентът се е развил много бързо след края на съдебното заседание и макар думите на Милев да са изречени в съдебната зала, не са довели до нарушаване на реда по време на заседанието, нито се е наложила някаква допълнителна намеса от страна на служителите на Главна дирекция „Охрана“, които са извеждали подсъдимия. Съдия Петрова е поискала единствено думите да бъдат вписани в съдебния протокол.

Затова СРС приема, че поведението на Милев не може да се третира като грубо нарушение на обществения ред. За да го оправдае на първа инстанция, съдия Няголова се е позовала и на постановление на пленума на Върховния съд, в което се казва, че при престъпното хулиганството е налице „брутална демонстрация“ срещу обекта на посегателство на престъплението. Така тя стига до извод, че в случая такава брутална демонстрация няма и следователно няма и престъпление. Освен това, тя пише още, че Милев е изразил лично отношение към съдебния състав, а не явно неуважение към съда въобще или към обществото. И приема, че поведението на подсъдимия е инцидентна проява на обидно отношение, повлияна от силно раздразнение, защото е бил оставен в ареста.

Делото за магистралния грабеж срещу Милев приключи в спецсъда в началото на 2018 г., като любопитно е, че тогава същият съдебен състав, който той напсува, го оправда, но делото още не е приключило окончателно. Миналата година Апелативният спецсъд отмени присъдата и осъди Милев на 17 години и половина затвор. Той е бил осъждан за същите престъпления и в миналото, но е изтърпял присъдите си и е реабилитиран.

Милев е известен и с това, че завежда дела срещу всички съдии, прокурори и полицаи, които по някакъв начин са свързани със собствените му проблеми с правосъдието. До края на миналата година заведените дела от Милев срещу магистрати бяха 860, но броят им постоянно се променя. Наскоро главният прокурор Иван Гешев каза, че Милев е завел дело за клевета и срещу него.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

472 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Криминално