Съдът не върна на работа осъдена дознателка за връзка с Владо Боклука

Административният съд в Благоевград отказа да върне на работа уволнена дознателка, която после бе и осъдена на година и половина условно с 3-годишен изпитателен срок и лишена за 1 г. да работи като разследващ полицай, за връзка с криминално проявен.

Розалина Кьосева бе арестувана през април 2019 г. и обвинена, че е изнасяла служебна информация на Владимир Бойчев-Боклука, ходила му е на свиждане в затвора уж по служба да го разпитва, когато гръцките власти с го издирвали, тя го е укривала и др.

На 18 май 2020 г. Кьосева бе уволнена дисциплинарно. Вътрешната проверка е открила седем дисциплинарни нарушения. Тя е бавела разследване срещу Бойчев. Възползвайки се от достъпа до информационен фонд на МВР е извършвала справки за любимия си и установила, че той е обявен за международно издирване и задържане по европейска заповед за арест от 2017 г. Казала му, че го търсят властите в Солун, той се е укрил, а тя го посещавала и му носела храна, вместо да уведоми къде е, за да го задържат. Използвала е служебното си положение и пратила писма до началника на Централен софийски затвор и началника на Затворническо общежитие, в които е отразила неверни обстоятелства, че ще провежда разпити в качеството на свидетел на затворника Бойчев. Той обаче не е бил свидетел по посочените досъдебни производства, а тя е използвала служебното си положение за провеждане на лични срещи.

Установено било още, че е съставила протокол за разпит на свидетел, без той да е присъствал на този разпит. Ползвайки служебния акаунт и парола за достъп до Информационните фондове на МВР е търсила в масивите данни за служител на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Оттам е взела имена и ЕГН за съпругата и дъщерята на надзирателя в затвора и ги е предала на Боклука, който по това време бил зад решетките.

Разпитаният свидетел Е. Г. потвърдил, че при проверка в спалните помещения двама затворници са го уведомили, че Владимир Бойчев има информация за него и за неговото семейство. Споменали, какви коли има на свое име, името на съпругата му, с каква кола е напускал страната и други подробни лични данни.

Кьосева обжалва уволнението си, а в съдебната зала се е явил и бившият й вече интимен приятел Бойчев. Според показанията му в личните им отношения никога не е намесвана работата на Кьосева като разследващ полицай. Тя не му е предоставяла каквато и да е служебна информация. Многократно е бил посещаван в затворническото общежитие по повод на дисциплинарното и на досъдебното производства образувани против Кьосева и е бил приканван да свидетелства против нея.

Пред съда Кьосева отрекла да е извършвала дисциплинарните нарушения и обяснила, че по наказателното дело е признала вина и сключила споразумение с прокуратурата, за да приключи по-бързо съдебното производство.

Съдът е категоричен, че служителката е извършила нарушения на служебната дисциплина, злоупотребила е с доверието, което е несъвместимо с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, уронващи престижа на службата. Заповедта й за уволнение бе потвърдена, но решението може да се обжалва пред ВАС.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

366 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Благоевград