17 интересни факта за живота в Швеция

17 интересни факта за живота в Швеция

© Pixabay

Много хора, посетили Швеция, впоследствие имат различно разбиране за това какво означава средно качество на живот.

Всеки, който живее в тази страна, има право на безплатно образование, безплатни медицински грижи, високи детски надбавки и обезщетения за безработица.

Но това не е всичко. Напоследък в страната дори имплантират микрочипове в хора, така че всички важни данни за човека да се съхраняват на едно място – в пръста му.

Bright Side представя 17 удивителни факта за Швеция:

1. Скандинавците са „корави“ хора

Шведите са свикнали със студеното време. Когато термометърът показва 0 градуса или дори по-малко, можете да видите това леко облечени хора, каращи колела, бебета без шапки и с разкопчани якета и други.

2. В магазините има правила за добро поведение

Местните хора отиват в супермаркета със специални платнени пазарски чанти, за да не се налага да използват пластмасови торбички, които са вредни за околната среда. Ако се появят новини за компания или ферма, касаещи замърсяване на въздуха, водата или злоупотреба с животни, хората просто спират да купуват продуктите й.

На касата шведите поставят продуктите така, че касиерът да може веднага да види баркода. Това прави целия процес по пазаруване значително по-бърз. За да се улеснят клиентите в откриването на необходимите им храни, на всяка количка в супермаркета има карти.

3. Бащите трябва да прекарат 3 месеца с децата си след раждането

Отпускът по майчинство в Швеция е с продължителност 480 дни, а бащите трябва да прекарат 90 дни с новородените си деца. Това е закон и няма начин да бъде избегнат.  Властите смятат, че бащата трябва да участва пълноценно в процеса на отглеждане на деца, започвайки от най-ранните им дни.

4. Шведите са много еко

Във всички градове на тази страна има много зелени площи. Парковете са обитавани от птици, зайци, таралежи и други животни. Ако не уважавате природата, рискувате сериозни глоби и дори затвор.

Един от законите в Швеция гласи, че на всички е разрешен достъпът до природни ресурси. Хората могат да плуват във водите, да лагеруват, да събират плодове и да карат колела, дори в частна собственост. Риболовът обаче е само спорт и уловът трябва да се върне обратно във водоема.

5. В Швеция не се работи извънредно

Една нормална ситуация: вие сте по средата на важна комуникация и става 18 часа. Веднага получавате автоматичен отговор, който гласи: „Работният ден приключи, ще продължим утре.“ Местните хора уважават свободното време и личния живот.

И ако една компания предоставя 45-минутна почивка за обяд, служителите ще отделят точно 45 минути за нея. В офисите пък се грижат не само за душевния, но и за физическия комфорт на работещите.

6. Почти никога не се използват пари в брой

Хората в Швеция използват система, наречена Swish, чрез която плащат всички свои покупки. Тя е свързана с техния телефонен номер и банковата им сметка. През септември 2018 г. системата има 6.5 млн. потребители.

Има дори глагол swish, който означава да прехвърляте пари или да плащате за нещо. Не можете да използвате кеш дори и на уличен пазар.

7. Шведите не си крещят един на друг, когато спорят

Когато се окажат в спорна ситуация, която не могат да разрешат сами, шведите винаги търсят посредник. Например, ако някой слуша силно музика през нощта, те не се разправят сами, а пишат жалба до хазяина.

Когато има проблеми в семейството, се ходи при семейни терапевти. Каквото и да се случи, винаги има трета страна, която да възстанови справедливостта.

8. В Швеция хората ядат бонбони в събота

Тази сладка традиция, колкото и странно да звучи, има доста тъмен произход. През 40-те години на миналия век правителството, съвместно с производители на бонбони, провежда тестове върху пациенти на психиатрични клиники, за да установи дали има реална опасност от яденето на сладкиши.

Когато се доказало, че те са вредни за зъбите, се родила традицията lördagsgodis: шведките могат да ядат толкова сладкиши, колкото искат, но само един ден в седмицата. Така че едно средностатистическо шведско семейство изяжда около 2.6 кг бонбони в събота.

profit.bg

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

245 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Любопитно