Български или македонски – на какъв език се говори в Северна Македония?

Не е ново откритие, че езикът, който говорят в Северна Македония, е писмено-регионална норма на българския език. Македонски език няма. Това обяви преди дни зам.-председателят на БАН проф. Васил Николов след представянето на книгата „За официалния език на Република Северна Македония“ – даваща обоснован текст за официалния език на западната ни съседка.

Скопие веднага реагира на това изказване и излезе с официална позиция. В позицията на Института „Кръсте Мисирков“ се казва, че македонският език е реалност, а не югозападна писмено-регионална форма на българския.

Според Ивайло Танчев от Национално сдружение „Традиция“ едно от доказателствата, че в Северна Македония се говори български е карта, изработена от дипломата д-р Тодор Недков, съобщи bTV. От нея става ясно, че на тази територия, която тогава все още е била в пределите на Османската империя през 1902 – 1907 г., 65% от населението е било българско. Имало е 1870 български училища с над 78 хил. ученици.

Той показа и свидетелство за завършен клас от Костур. От него се вижда какви предмети са изучавали децата там през 1897 г. и какви езици – френски, турски и български език. Никъде няма македонски език, уточни Танчев.

Македонски език няма, това е изкуствено създаден език преди 70 г., категоричен е представителят на Национално сдружение „Традиция“.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 348 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Любопитно