Десетте града с най-мръсен въздух в света

Десетте града с най-мръсен въздух в света

Според доклада на Световната здравна организация (СЗО), през 2010 г. около 223 000 души по света са починали от рак на белия дроб, причинен от замърсяване на въздуха.

Смята се, че повече от половината от тези смъртни случаи са регистрирани в Китай и Източна Азия. СЗО пусна списък с 10 най-замърсени градове в света. Той включва четири ирански града, три пакистански, два индийски и по един град в Монголия и Ботсвана.

Замърсяването се измерва като концентрация на микрограма (mcg) на кубичен метър въздух. Близкият изток и Северна Африка са най-замърсените региони в света със средно годишно ниво над 130 mcg/m3, следвани от Югоизточна Азия с ниво от близо 100 mcg/m3.

Ето кои са десетте града с най-мръсен въздух в света:

10. Лахор, Пакистан

Лахор – най-красивият, известен и исторически град на Пакистан, е и един от най-замърсените в света. Средната годишна стойност на замърсяване е 200 mcg / m3, а той е оценен като третия най-замърсен град в Пакистан и 10-и в света.

9. Канпур, Индия

Канпур, известен със своята кожарска промишленост, е един от най-замърсените градове в света. С годишна средна стойност от 209 mcg/m3 по данни от 2008 г., той е вторият най-замърсен град в Индия и 9-и в света.

8. Ясудж, Иран

С годишно средно ниво от 215 mcg/m3 – по данни от 2009 г., Ясудж е оценен като четвъртия най-замърсен град в Иран и 8-и в света.

7. Габорон, Ботсвана

С годишна средна стойност от 216 mcg/m3, по данни от 2005 г., Габорон е най-замърсеният град в Ботсвана и 7-и в света.

6. Пешавар, Пакистан

Тук средните годишни стойност на замърсяване са 219 mcg/m3 , което прави Пешавар втория най-замърсен град на Пакистан и 6-ти в света.

5. Керманшах, Иран

Пет милиона души се тровят от замърсяването всеки ден в развиващия се свят. С годишна средна цифра от 229 mcg/m3, Керманшах е определен за третия най-замърсен град в Иран и пети в света.

4. Квета, Пакистан

Според доклад 25 на сто от всички смъртни случаи в развиващата се страна са свързани с факторите на околната среда. Пакистанският град Квета се нарежда сред първите десет замърсени градове в света. С годишно средно ниво от 251 mcg/m3, той е най-замърсеният град в Пакистан.

4. Лудхиана, Индия

Според данните от 2008 г. Лудхиана е оценен като най-замърсения град в Индия и четвърти в света с годишно средно ниво от 251 mcg/m3. Министерството на околната среда наложи забрана за промишлено замърсяване през януари 2010 г.

Забраната беше отменена през февруари 2011 г., но министерството възложи на индустрията да подготви план за действие за поддържане на проверка на замърсяването.

3. Санандай, Иран

На трето място в списъка на най-замърсените градове е столицата на кюрдската култура и провинция Кюрдистан – Санандай, с годишно средно ниво от 254 mcg/m3, по данни от 2009 г.

2. Улан Батор, Монголия

Според доклад на Световната здравна организация град Улан Батор от Монголия е на второ място сред най-замърсените градове в света с годишно средно 279 mcg/m3 по данни от 2008 г.

Според проучване, изготвено от Института за обществено здраве на Улан Батор, броят на хората, страдащи от респираторни заболявания, се е увеличил с 45% между 2004 г. и 2008 г.

1. Ахваз, Иран

Ахваз, разположен в Югозападен Иран, който произвежда най-много петрол в страната, е начело на най-замърсените градове в света, с годишно средно ниво от 372 mcg/m3 по данни от 2009 г.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

698 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Любопитно