За повече от половината българи коронавирусът е просто грип

Според последното проучване на „Галъп Интернешънъл“ за повече от половината българи коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е силен грип. На това мнение са 56% от анкетираните. Данните показват, че страховете от COVID-19 намаляват.

Опцията „не е сериозна опасност“ продължава да става все по-предпочитана, за сметка на опцията „смъртоносна опасност“ и сега, за пръв път в тези сондажи, безразличната крайност е с по-висок дял от паническата крайност: 23% считат, че коронавирусът не е сериозна опасност, а 20%, напротив, вярват, че това е смъртоносна опасност за човечеството. Има и съвсем малки дялове на хора, които не могат да отговорят, съобщиха от „Галъп“.

Оценката за действията на властите в условията на коронавирус остава добра, макар и да намалява плавно на фона на стойностите от началото на кризата. Мерките срещу болестта се възприемат като достатъчни, но не и за икономиката.
Две трети преди месец и половина казваха, че мерките са достатъчни. Постепенно, този дял спадна до 55% сега. За същия период виждането, че мерките са прекалени, постепенно се утвърди от 17% до 32%.

Като цяло обаче паникьосаните българи вече са малка група. Доказателство за това е и фактът, че мнозинство от 53% е на мнение, че е дошло времето да отпадат ограниченията за пътуване от едно населено място в друго, а 44% казват, че още е рано. Останалите се колебаят.

Одобрението за властта остава високо. Продължава обаче и отбелязаната и в предишния сондаж плавна нормализация на данните по отношение на правителството – след първоначалния отскок. Премиерът Борисов остава с одобрение сред над половината от българите – 55% – в настоящата ситуация с коронавуриса.

Тревогата за доходите остава висока, на като че ли вече не расте толкова интензивно като в началото. Във втората половина на март 36% твърдяха, че доходите им са намалели заради коронивурса, месец по-късно те вече бяха 47%, а сега са на практика същият дял – 46%.

За намалено работно време сега съобщават 17%. Почти толкова бяха те и преди десетина дни, а в разгара на тревогата от заразата бяха 14%.

Предстои да загубя работа сега казват 8%, преди десетина дни бяха 14%, а месец преди това – 12%.

Тревожен е обаче ръстът на безработните – от началото на кризата те са нараснали с близо 280 хиляди и сумарната безработица в момента е на границата на първото двуцифрено число, показват калкулациите от сондажите досега.

Като цяло, мерките на правителството за помощ на икономиката и фирмите се оценяват като засега незадоволителни. 46% ги намират за недостатъчни, 26% – за достатъчни, а 25% не се чувстват запознати с мерките. Други 3% признават, че не могат да отговорят.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

4 844 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Любопитно