Защо цигарите в България са толкова евтини?

Цените на са една от най-често обсъжданите теми, когато се говори за разликите между Източна и Западна Европа. На Запад акцизите върху тютюневите продукти са високи, което ги прави значително по-скъпи. И независимо че доходите са по-високи, пушенето е скъпо удоволствие.

Макар Европейския съюз да е единен пазар, разликите в цените на цигарите са драстични. В България кутия цигари струва средно 2.57 евро, докато в Ирландия цената е 4 пъти и половина по-висока – 11.37 евро.

Това означава, че у нас си купувате над 4 кутии цигари за същата сума, за която в Ирландия ще получите 1 кутия. И още – за една и съща цена в България може да 9 кутии (180 цигари, почти 1 стек), а в Ирландия – само 2 (40 цигари).

На тези разлики обръща внимание и германският вестник Bild в материал със заглавие „Защо цигарите в България струват само 2,57 евро?“.

В България са най-евтините цигари в Европейския съюз и едни от най-евтините в Европа. Цената им у нас е 2 пъти по-ниска от средната за ЕС. Поглеждайки към целия континент, те са по-евтини само в Македония, Албания, Сърбия и Босна, но тези страни не са част от ЕС. Дори в Черна гора цигарите са по-скъпи, отколкото у нас. В Румъния – също.

Цигарите са евтини в повечето държави от бившия соц лагер. В Полша например средната цена за кутия е 3.26 евро. Цените са подобни в Хърватия, Унгария, Словакия и балтийските държави. Малко по-високи са в Словения и Румъния.

Причината е проста – източните държави имат сравнително ниски данъци върху тютюна и следователно евтини цигари.

Най-скъпите цигари в ЕС са в Ирландия, а на континента – в Норвегия. Цените са подобни и в Обединеното кралство, което наскоро напусна ЕС. Данните са на Евростат, към декември 2019 г.

Германия е по средата с цени средно от 5,64 евро. Във Франция кутия цигари е на средна цена от 7,78 евро.

Цените на цигарите в ЕС постоянно се увеличават, като за последните 2 десетилетия са поскъпнали почти 3 пъти. Държавите умишлено повишават данъците върху тютюневите изделия и налагат все по-големи ограничения върху търговията и употребата им с цел намаляване на броя на пушачите и опазване на общественото здраве.

Стимул за контрабанда и продажба „на черно“

Големите разлики в цените са стимул за пренасянето на евтини цигари между Източна и Западна Европа. Това се забелязва и в емигрантските групи във Facebook, където цигарите са сред най-често предлаганите стоки за продажба. Цените им, разбира се, са в пъти по-ниски спрямо тези в търговската мрежа.

Европейската комисия препоръчва да се намали разликата в данъците върху тютюна в единния пазар. Това ще ограничи незаконната търговия и ще стимулира повече хора да се откажат от тютюношушенето.

Делът на пушачите сред възрастните в Европа е 26%, което предизвиква безпокойство. При 15-24-годишните този процент дори е по-голям – 29 на сто.

Данъчното облагане е важно, за да се намали тютюнопушенето, но какви ще са акцизите върху тютюневите изделия зависи от всяка отделна държава.sxpert.bg

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 900 преглеждания

One thought on “Защо цигарите в България са толкова евтини?

  1. o Сравнете минималните заплати, цените на дизела, цените на храните със страните, в които цигарите са скъпи Да сравним, както казахте, минималната работна заплата в Германия е 1300 €, което означава 220 кутии цигари. Минималната работна заплата в България е 650 лева, което е приблизително 130 кутии цигари. и тютюнът се произвежда в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Любопитно