Ад в САЩ – над 1200 жертви на коронавируса за 24 часа

Над 1200 души са починали в САЩ през последното денонощие от заболявания, предизвикани от новия коронавирус. Това е най-високият брой смъртни случаи за 24 часа откакто избухна пандемията от Ковид-19.Университетът „Джонс Хопкинс“, който ползва данни от Световната здравна организация и федералните и местните власти на САЩ, съобщи в сайта си, че за последните 24 часа от коронавируса в САЩ са починали 1243 души. Общият брой на заразените в страната е 215 417 души, а на починалите – 5116 души.
Предишният антирекорд по най-голям брой жертви на коронавируса бе регистриран в Италия на 27 март с 969 починали.
Бебе на 6 седмици почина от коронавируса в щата Кънектикът, ставайки една от младите известни жертви на Ковид-19 в света, предаде Франс прес. „Тестовете потвърдиха, че бебето е било заразено с Ковид-19. Това е сърцераздирателно. Смятаме, че това е една от най-младите жертви на Ковид-19 в света“, заяви губернаторът на щата Нед Ламонт.
В събота властите на щата Илинойс бяха съобщили за смъртта на 9-месечно бебе в Чикаго, което тогава беше най-младата известна жертва на коронавируса в САЩ. Смята се, че Ковид-19 относително пощадява децата и съвсем младите му жертви са редки. Към вчерашна дата Кънектикът е потвърдил над 3500 заразени с коронавируса и 85 починали.
В Калифорния през май ще свършат болничните легла за заразени с коронавируса, заяви губернаторът на щата
Интензивните мерки на Калифорния за домашна самоизолация подобряват перспективите от забавяне на разпространението на епидемията от коронавируса, но все пак щатът ще свърши болничните легла около средата на май, заяви губернаторът Гавин Нюсъм, цитиран от Ройтерс.
Спазването на издадените преди две седмици от Нюсъм нареждания изглежда ще спести на щата най-тежкия сценарий, в който милиони души да се заразят горе-долу по едно и също време, но което води до необходимост от 700 000 болнични легла, каза здравният министър на Калифорния Марк Гали.
Дори обаче при планираното увеличаване на броя болнични легла в щата от 75 000 на 125 000, този капацитет ще бъде надхвърлен след около шест седмици, каза Нюсъм.
Прекалено рано е да се облекчат правилата за самоизолация или да се позволи на учебните заведения да отворят, заяви губернаторът.
Очаква се учебните заведения в Калифорния да останат затворени поне до края на годината, а щатът да премине на дистанционно обучение, каза Нюсъм, цитиран от ДПА. Той добави, че учебните занятия продължават да се водят, но онлайн и по други начини. В Калифорния има близо 7 милиона учащи се в държавни и частни учебни заведения.
САЩ ще евакуират около 2700 матроси от ядрен самолетоносач, заради епидемия от коронавирус
ВМС на САЩ започнаха да евакуират част от екипажа на ядрения самолетоносач „Теодор Рузвелт“, в който е избухнала епидемия от коронавируса, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
Самолетоносачът от 28 март е хвърлил котва край базата на остров Гуам след откриването на три случая на Ковид-19 на борда.
„Вече евакуирахме 1000 души от кораба и смятаме в близките дни този брой да достигне 2700 души“, съобщи и.д. министър на ВМС Томас Модли.
Според капитана на самолетоносача Брет Крозиър трябва дори да се евакуират 90 процента от екипажа, който наброява 4865 души.
ВМС обаче искат по-голяма част от екипажа да остане на борда на самолетоносача, за да се гарантира сигурността на кораба, на самолетите му и на ядрения му реактор.
Над 1200 от членовете на екипажа вече са тествани за коронавируса. С положителна проба са 93 души, в това число седем асимптоматични. До момента 593 теста са отрицателни.
Болните или далите положителна проба матроси ще бъдат карантинирани във военноморската база в Гуам, където пребивават хиляди матроси и семействата им, а здравите ще бъдат разквартирувани в хотели на острова.
Губернаторката на Гуам Лу Лион Гереро заяви, че пратените в хотели здрави матроси все пак ще трябва да спазят 14-дневна карантина. Членове на военната полиция ще бъдат разположени на всеки етаж, а контактите с цивилни ще бъдат сведени до минимум, заяви тя./monotor.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

163 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Новини