Ако политици решат да ми се обаждат, ще са самоубийци

За мен няма абсолютни имунитети. Но ако Конституционният съд реши, че има недосегаеми хора, ще се съгласим, каза още Иван Гешев

Не мисля, че има такива самоубийци. След случая с SMS телефонната ми комуникация е доста редуцирана“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в предаването „Неделя 150“ по БНР в отговор на въпрос как ще реагира при телефонно обаждане от политик, за да не се „удря“ някой.

Главният прокурор коментира редица теми от последните седмици – записът на разговора с президента Румен Радев, разследването срещу хазартния бос Васил Божков и др.

„С мен всички са любезни напоследък“

Разговорът на командира на Военновъздушните сили ген.м-р Цанко Стойков и президента Румен Радев е бил прихванат по разработка на ДАНС срещу фирма, която е доставчик на Българската армия, обясни Иван Гешев. Главният прокурор уточни, че разработката не е била срещу командващия ВВС или президента, а срещу търговското дружество. Заради това, по думите на Гешев, делото било в Специализираната прокуратура, а не във военната, както предвижда чл. 411а, ал. 7 от НПК.

Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ. В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство – не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство. …На 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков (командир на ВВС- бел.ред.) и аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното – да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, и дали е смачкана проверката, касаеща назначение на съпругата му или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията“, обясни Гешев и попита: „Да го изям ли това дело, да го скрия?

Това е била и причината да поиска от Конституционния съд тълкуване на чл. 103 от Конституцията.

Гешев заяви, че не се е обърнал към Народното събрание, защото не са изяснени обстоятелствата – дали президентът е участвал в разговора и дали е извършено престъпление, заради неяснотата на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията. „Всички се хванаха за определението „държавна измяна“, защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. В България няма абсолютни имунитети. Смятам, че когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет – дали президент, дали вицепрезидент – може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващият прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт„, обясни главният прокурор.

Той уточни, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е човекът, който говори в записите, а предстои събиране на още доказателства. По думите на Гешев сега всичко е в ръцете на КС: „Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим„.

Гешев отрече искането му до Конституционния съд да е търсене на реванш за това, че Румен Радев не подписа от първия път указа за назначаването му за главен прокурор.

По отношение на твърденията на юристи, че с разпространението на разговорите на ген. Стойков, включително и с президента, е извършено престъпление по чл. 145а от НК – той предвижда, че който разпространи информация, събрана чрез СРС, се наказва с до три години затвор, а длъжностните лица – с до пет години, Иван Гешев заяви, че това е хибридна война срещу прокуратурата и че става дума за обявени веществени доказателствени средства, които нямало проблем да бъдат огласени след разрешение от наблюдаващия прокурор.

Що се отнася до получения SMS от началника на кабинета на президента, Гешев заяви: „Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията“. По думите му същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS да привиква президента при главния прокурор. Иван Гешев отбеляза, че съобщението е било любезно и добави: „С мен всички са любезни напоследък„.

След като Гешев съобщи за получения SMS, от президентството признаха, че такъв е бил изпратен, но той няма общо с проверката на КПКОНПИ за конфликт на интереси на Десислава Радева, а е бил във връзка с шпионския скандал.

Казусът „Андон Миталов“

Иван Гешев не отговори на въпроса дали в прокуратурата има данни срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. През седмицата държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео обяви името му като каза, че съдията е извършил „корупционни действия“.

Главният прокурор заяви, че САЩ действат според тяхното законодателство, а те са ни партньори.

Гешев похвали специализираните съдилища и каза, че благодарение на тяхната работа Механизмът за сътрудничество и проверка ще отпадне. После отправи критики към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който преди дни заяви, че може би трябва да се поднови дебатът за спецсъдилищата. Гешев посочи, че Панов е реагирал, когато Джок Полфрийман беше пуснат от ареста и когато Десислава Иванчева беше осъдена на 20 години затвор. А сега прехвърлял отговорността на прокуратурата, която да отговори за Андон Миталов.

Колекцията на Васил Божков

В отговор на въпрос Иван Гешев заяви, че има общо между престъпленията, в които е обвинен Васил Божков и колекцията му от антики, която се изземва.

По думите на Гешев част от антиките са изкопани от иманяри от „българска земя“, после предметите са били изведени и дадени на аукциони, където са продадени. Главният прокурор напомни думите на културния министър Боил Банов, че само 200 предмета са регистрирани у нас. „Подозирам, че там ще се окажат един куп предмети, които са незаконно придобити и са с характеристики на културни ценности. Липсват едни 500 млн. лева и отнякъде трябва да се вземат тези пари“, каза Гешев.

Той обяви, че прокуратурата никога не е твърдяла, че Божков е извършвал убийства и изнасилвания, а само, че от голямото дело са отделени материали, които да проверят сигнали, свързани с такива престъпления. Затова били пуснати и телефони в МВР, на които според вътрешният министър се обаждат много хора, разказа Гешев.lex.bg

 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

118 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Новини