Борисов: При над 100 болни на ден, затваряме всичко отново!

„При над 100 болни на ден, затварям всичко отново! Всичко зависи от нас и нашата дисциплина. Да спазваме дистанцията особено в градския траспорт и на закрито, където маските са задържители.“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг.

„Когато започна пикът в Гърция, забраниха всичко и излизането ставаше само с пускане с SMS. Сега така е и във Франция. Затова умолявам, за да водим нормален живот, умолявам ви да спазвате правилата“, призова министър-председателят.

Ето какво каза още той по темата с мерките:

Днес на срещата на канцлера Меркел с премиерите на провинциите им е отпуснала права на тяхна отговорност, но при стриктно спазване на дистанция, дезинфекция и при нарастване на над 100 човека на ден отново затваряме, както беше досега, категорично и ясно. Всичко зависи от нас, нашата дисциплина, да се пазим един друг, да спазваме дистанция, особено в градския транспорт, където по един или друг начин се събират хора.

„Нещата с коронавируса в Европа не са добре. Базирам се на всички данни от днес. Трябва да спазваме всички мерки – дистанция и дезинфекция. Има ли ръст на заболелите и не се ли спазват правилата – веднага пак ще затворим всичко. Ние сме с няколко стъпки пред всички колеги от Европа. Те сега разпускат мерките, които ние никога не сме налагали. Вие тук в България винаги сте били разпуснати“, заяви Борисов.

„Ние сме няколко седмици пред другите колеги. Поводът да отпуснем мерките беше, че има клъстър. При нарастване обаче над 100 човека заболели, веднага ще затворим всичко, както преди. Всичко зависи от нас, от нашата дисциплина – да се пазим един друг, да спазваме дистанция. Особено в градския транспорт, маските там са задължителни. Същото потвърдиха и в Германия. Това, което в другите държави наричат разхлабване, при нас си го имаше“, каза още премиерът и добави, че само времето ще покаже дали мерките са правилни.

Това, което в другите държави наричат разхлабване, вие си бяхте разхлабени от първия ден. Нито една мярка няма някъде, където да е по-добра или по-навременна от нас, за което благодаря на колегите от щаба, от правителството и на всички, които спазват да сме дисциплинирани.

Няма да се отварят детските градини, това е много опасно, това е мярка, за която щабът беше категорично против. Мислим за хората със заболявания как тяхното движение да се ограничи, за да не са в риск. Истински се ядосах на тези, които си заминаха за Париж.

Умолявам, за да можем да водим нормален живот – да бъдем дисциплинирани. Ако институтът Кох от днес, който предупреждава, че пандемията по никакъв начин не е минала, насажда страх, аз просто преповтарям това, което имаме като данни. Ако не го правим, ще кажете, че крием, затъмнение, аз ви знам репертоара на всичките. Утре ще видите как сме произвели хлорохина, в хиляди опаковки, за да може от първия момент да лекуваме. Гергьовден е много специален празник за българите, дайте да им спестим емоциите.

 

С колегите се съгласихме и дадохме път към ЕС на Република Северна Македония и Албания. Декларацията беше подготвена и гласувана. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Предишната среща в този формат беше по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през май 2018 година в София.

„Ние твърдо ги подкрепяме, но и ясно държим на историята на това, което сме подписали в договора за добросъседство“, заяви Борисов.

С колегите се съгласихме и дадохме път към ЕС на Република Северна Македония и Албания. Декларацията беше подготвена и гласувана. Това заяви премиерът Борисов на брифинг след срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Предишната среща в този формат беше по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през май 2018 година в София.

„Ние твърдо ги подкрепяме, но и ясно държим на историята на това, което сме подписали в договора за добросъседство“, заяви Борисов.

ЕС мобилизира много бързо пакет от над 3 млрд. евро в полза на западните Балкани. Това е незабавна подкрепа за здравния сектор. ЕС следва неотклонно пътя си към присъединяването на Балканските държави. Много важна за България точка.

ЕС напълно подкрепя укрепване на добросъседските отношения, включително на държавите – членки на ЕС.

„Бях подкрепен от много други колеги. Да, разбираме Северна Македония, че са в предизборна кампания, но имаше недобросъвестни към нас изказвания. Особено това, че България е фашистка държава и е спасила само евреите, но не и македонците. Много ме заболя от това. По силите на малка България по времето на Втората световна война това е подвиг. Нека си водят предизборната кампания, но не за сметка на България.“, заяви още премиерът.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

26 729 преглеждания

One thought on “Борисов: При над 100 болни на ден, затваряме всичко отново!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Новини