Брекзит скоро ще струва на Острова колкото всичките вноски за ЕС

Брекзит скоро ще струва на Острова колкото всичките вноски за ЕС

До края на тази година брекзит вероятно ще струва на Великобритания над 200 млрд. паунда (234 млрд. евро) под формата на изгубен икономически растеж.

Сумата почти надхвърля общата стойност на вноските на страната към бюджета на ЕС за последните 47 години.

Проучване на Bloomberg Economics сочи, че загубите от решението на Великобритания да напусне ЕС вече са достигнали 130 млрд. паунда (152 млрд. евро), като до края на 2020 г. към тях вероятно ще бъдат добавени още 70 млрд. паунда (81.9 млрд. евро).

Спорад анализа на икономиста Дан Хансън заради несигурността за бизнеса икономическият растеж на Великобритания изостава зад този на останалите страни от Г7 от проведения референдум през 2016 г. насам.

Това означава, че британската икономика е с 3% по-малка, отколкото можеше да бъде, ако британците не бяха гласували в подкрепа на напускането на съюза.

По данни от библиотеката на Камарата на общините на британския парламент общият принос на Великобритания към бюджета на ЕС в периода 1973 – 2020 г. възлиза на 215 млрд. паунда (251 млрд. евро) с отчетена инфлация.

Това означава, че общите загуби от брекзит от 2016 г. насам вероятно скоро ще надхвърлят общите разходи на страната за плащания към бюджета на ЕС, които бяха основният аргумент на защитаващите тезата за напускане.

След изборната победа на премиера Борис Джонсън през декември Великобритания се очаква да напусне ЕС на 31 януари. Бизнес доверието и инвестициите обаче намаляват, а икономическият растеж на годишна основа пада от 2 на около 1%

„Докато Великобритания се приспособява към новите си търговски отношения с ЕС и се бори с предизвикателствата около производителността, които пречат на икономическия растеж от финансовата криза насам, годишните загуби от брекзит вероятно ще продължат да нарастват,“ казва Хансън.

66 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.