Инструкторите готвят протест за Гергьовден

Автоинструктори готвят протести – причината е, че школите за обучение на кандидат-шофьорите са изправени пред фалит.

Преподавателите по автомото подготовка бяха сред първите, които трябваше да прекратят дейността си заради пандемията от Covid-19. Заповедта на транспортното министерство за тях беше издадена още на 16 март. Те обаче настояват, че нищо не пречи изпитите и курсовете да се провеждат със защитни облекла, като броят на курсистите е по-малък и се спазва необходимата дистанция.

Затова автоинструкторите са готови да протестират навръх Гергьовден, за да бъдат чути исканията им – да бъдат възстановени курсовете или да бъдат включени в адекватна схема за подпомагане от страна на държавата, с която да покриват поне разходите си.

 

„До момента никой не е взел предвид нашето положение като учебни центрове – вече втори месец не работим, а началото на месеца го стартираме с минус 5000 лева – плащаме осигуровки, наеми за кабинети и офиси, наеми за полигони, паркинги. Един център има 10-14 автомобила и гражданските отговорности текат, имат и винетки, никой не го отчита това нещо“, коментира пред Dariknews.bg Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

По думите му схемата 60/40 не е приложима за автошколите. Тя е и закъсняла, тъй като автоинструкторите не бяха включени в първоначалния текст на постановлението. Включиха ги месец по-късно, малко преди Великден и по данни на социалното министерство вече има автошколи, които се възползват от мярката.

Все пак Иванов е оптимист по-скоро за новата мярка за подпомагане на микрофирмите със 173 млн. грант, която обяви снощи премиерът и се очаква да стартира в началото на май.

 

„Как ще ни пускат в системата 60/40, когато аз имам 0 лева приходи за 2 месеца и трябва да извадя да платя 40% разходи. Има ли логика?“, запита той.

Според Йонко Иванов няма и никаква причина да не се провеждат изпитите, тъй като в момента страдат и курсистите, които вече са си платили.

„Не виждаме какъв е проблемът те да не могат да се явят на изпит. Той се провежда в специално оборудвани бели стаи и съвсем спокойно може вместо по 10 човека, да се пуснат по-малко. Те са в кабинки, които са отделени една от друга, изпитващият може да бъде с обезопасително облекло и скафандър. Същото важи и за изпита по практика. Не е толкова трудно да се осигурят 100 скафандъра за изпитвачите. Тези хора са се подготвили и вече 3 месеца не могат да се явят на изпит, а за него са си и платили, забравят какво са научили. После трябва да плащате допълнителни суми за обучение, и на вас ще ви е по-лесно да прецените, че може да си платите и че можете да си вземете книжката…“, намекна той за възможни корупционни практики.

 

„Ние стоим 40-50 ден затворени, през това време тумби от млади хора пият бира по градинките. Разхождат се, а не могат да си вземат изпитите. Всички магазинчетата работят по улицата, при нас каква е опасността?“, пита Иванов.

По негово мнение дистанционното обучение изобщо не е вариант. „На всяко едно критично положение, в което зависи животът на хората, трябва да се обърне внимание с интонация и това може да го направи само даскала. Да си драскате с химикалката вкъщи и някой с монотонен глас да ви обяснява що е то кръстовище и предимство, просто не става. Който настоява това да се случва, има комерсиални интереси“, категоричен бе той./dariknews.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 072 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Новини