Новите заразени с коронавирус у нас са от областите София и Монтана

Това заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски

„Няма нови положителни проби след обявените през нощта. Потвърдените вчера са на хора предимно от София и от област Монтана, където пациентите са контактни на първото семейство, което беше регистрирано като случай в „Пирогов”. Това заяви на редовен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Ключовата дума за всички мерки е социалното дистанциране и самоизолиране. Апелираме към гражданите, пристигащи от рисковите дестинации, че трябва да проявяват голяма гражданска отговорност и съвест да останат изолирани вкъщи“, заяви Мутафчийски.“Няма кой да погребе починалата от коронавирус жена, защото всичките са под карантина. Тя е оставена в камера, като изтече карантината, близките ще могат да я погребат“, съобщи още началникът на Националния оперативен щаб.

66-годишната жена, беше хоспитализирана в „Пирогов“ в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19.

„Имаме многобройни сигнали за нарушаване на домашната карантина“, каза още Мутафчийски.

„Една от причините за разрасналата се епидемия в една фамилия – семейството в „Пирогов” е едно празненство, на което са присъствали 24 души, 11 от тях са доказани с коронавирус, плюс двамата заболели – едната почина, другият се намира в критично състояние. Лично разговях с дъщерята на починалата, лично съм я уведомил за лицата, които са излезли положителни за коронавирус“, посочи той.

„Имаме заразени с коронавирус три деца – на 4, 7 и 11 години. Те не са болни, нямат симптоми, те са контактни лица. Дали са положителни проби. 2 деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница“. Това заяви на редовен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„134 000 са вече случаите на коронавирус в света, 4983 са смъртните, възстановени са 70 000 души“, съобщи Мутафчийски. И допълни: „Възрастовият диапазон на заразените в световен мащаб е от 4 до 77 годишна възраст“.

За едно денонощие България регистрира 16 случая, Словения-42, Хърватия 8, Сърбия 6, Северна Македония 2, Румъния 15, Гърция 12, Босна и Херцеговина – 4, Албания още 5. Има един починал от вчера в Албания. Италия задмина 15 000 случая, Иран остава на второ място с 10 000 случая от страните извън Китай, в Северна Корея са близо 8000. В Испания вече са над 3000, Франция 2800, Германия 2700, САЩ 1700, Швейцария 868, Норвегия 800, Япония 691, Швеция 687. Динамиката е в цяла Европа. В Китай регистрираха само 21 случая, което е безпрецедентно от началото на обявената епидемия там. А в Европа няма тенденция дори за задържане броя на случаите.

„Единствените мерки, които са оценени като най-адекватни взети до този момент, са мерките на Китай“, каза Мутафчийски. /nova.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

79 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Новини