Президентът Радев ще обсъжда в Албания европейската перспектива за Западните Балкани

Президентът Радев ще обсъжда в Албания европейската перспектива за Западните Балкани

© Велко Ангелов

 

Президентът Румен Радев заминава на държавно посещение в Република Албания по покана на президента Илир Мета, което ще продължи два дни. Сред акцентите в разговорите на държавния глава в Тирана ще бъдат европейската перспектива за Западните Балкани, сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, миграцията и хуманитарната помощ, както и двустранните търговско-икономически отношения и българското национално малцинство, съобщиха от „Дондуков“ 2.

 

Присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз е приоритет на България още от европредседателството. Основна цел на военното сътрудничество между България и Албания е провеждането на обучения, тренировки и съвместни учения на армиите на двете страни в рамките на НАТО. Стокообменът между двете страни бележи ръст през м.г., като най-изнасяните стоки за Албания са продукти на фармацевтичната, хранително-вкусовата, стъкларската и текстилната промишленост, сочат справките на българските институции.

 

Днес Румен Радев ще бъде посрещнат с официална церемония от албанския държавен глава Илир Мета. В президентския дворец двамата президенти ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Албания. Планирани са и срещи с министър-председателя Еди Рама, както и с председателя на парламента Грамоз Ручи.

 

Довечера в Тирана президентът Румен Радев ще присъства на прием по повод Националния празник на България – 3 март, даван от посолството ни в Албания за дипломатическата общност, изтъкнати представители на албанското общество и на българската общност.

 

В петък Румен Радев ще проведе среща и с представители на българското национално малцинство в Албания. То бе признато от албанския парламент през 2017 г. и наброява между 35 и 45 хил. души по данни на Държавната агенция за българите в чужбина. По данни на регистрираните дружества българите в Албания са над 100 хил. души.

 

След това ще посети град Дуръс, който през месец ноември м.г. бе засегнат от тежко земетресение, довело до десетки човешки жертви, много пострадали и големи материални щети. България вече предостави хуманитарна помощ на Албания.

 

По време на посещението в Албания президентът ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева, съобщиха още от „Дондуков“ 2.dnevnik.bg

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

121 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Новини