Спецпрокуратурата представи нови доказателства за водната криза в Перник

Проверките продължават

Спецпрокуратурата представи нови доказателства за водната криза в Перник и други селища в региона.

На 16 януари 2020 г. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определената от първата съдебна инстанция най-тежка мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Нено Димов.

Съдът разгледа събраните от Специализираната прокуратура доказателства, включително представените на 15 и 16 януари 2020 г. нови доказателства по делото. Те сочат, че министърът на околната среда не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“, с което допринесъл за недостиг на вода за питейни и битови нужди за населението на Перник.

От материалите по делото се вижда, че Нено Димов – в качеството си на министър, е бил надлежно и редовно информиран за актуалното и прогнозно състояние на водния обем в язовира. Въпреки резкия спад на притока и бързото намаляване на водното количество, той е разрешавал разходване на вода за промишлени нужди в поисканите от предприятията обеми, въпреки че те са разполагали и с други водоизточници. По този начин Нено Димов не спазил нормативното изискване за преимуществено подаване на вода от язовир „Студена“ за питейни и битови нужди на населението в региона.

Специализираната прокуратура продължава детайлната проверка на дейността на всички длъжностни лица от държавната и общинската администрация, които имат отношение към управлението и ползването на вода от язовир „Студена“

nova.bg

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

87 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Криминално