ТЕЦ „Бобов дол“ отново ще гори отпадъци

ТЕЦ "Бобов дол" отново ще гори отпадъци

 

ТЕЦ „Бобов дол“ отново ще гори отпадъци, след като забраната на министъра на околната среда и водите отпреди два месеца е отпаднала, съобщават от ръководството на централата, цитирани от БНР.

Според комплексното разрешително, ще могат да се изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа.
Централата вече е изпълнила изискването за изграждане на система за мониторинг на една от двете сероочистващи системи, твърди тя. Освен това от дружеството са поели ангажимент да монтират измервателни станции за чистотата на въздуха в района на Дупница и Големо село, на чиято територия е централата, както и в Бобов дол. Очаква се те да бъдат поставени до два- три месеца.

Преди около месец в Бобов дол отидоха екоминистърът Емил Димитров и главният прокурор Иван Гешев. Тогава беше обявено, че срещу ТЕЦ „Бобов дол“ е образувано досъдебно производство за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и за разполагане на стотици тонове отпадъци на площадка наблизо.

Стигна се до задържане на изпълнителния директор на теца инж. Емил Христов, който е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 30 хил. лева.

Подновеното разрешение ТЕЦ „Бобов дол“отново да изгаря отпадък предизвиква тревоги и недоволство сред жителите на района, казва кметът на Големо село Васил Васев. „Централата вече работи и два автомобила, доколкото знам, са пристигнали със софийски боклук. Нещо се случва пак, което не е редно“, коментира кметът.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

99 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Новини