Засега матурите остават на 29 май и 1 юни

Засега действа вариантът държавни зрелостни изпити да се проведат на 29 май и 1 юни. Това заяви пред БНР образователният министър Красимир Вълчев.

Веднага след предложението извънредното положението да бъде удължено до 13-ти май, от МОН излязоха с нови дати освен за държавните зрелостни изпити, и за националното външно оценяване в 4-ти, 7-ми и 10-ти клас. Така миниматурата в седми и десети клас бе планувана за 13-ти и 15-ти юни, вместо за 9-ти и 11-ти юни. Изпитът за четвърти клас пък бе преместен с два дни. Този по български език и литература е плануван за 29-ти май, а по математика за 30-ти.

Вълчев обаче уточни, че министерството е подготвено и с резервни варианти. „При удължаване на извънредното положение със същия брой дни ще се изместят и държавните зрелостни изпити”, заяви той. Това означава, че ако извънредното положение бъде изместено с две седмици, то и изпитите ще се проведат 14 дни по-късно от вече предложените дати.

Просветният министър посочи, че в момента от ведомството пускат онлайн анкета до всички учители, за да проследят докъде са стигнали учениците. Така ще се определи и какъв материал да отпадне от изпитите. „Ще вземем най-малкото общо кратно. Всяка година последните седмици не се включват в държавните зрелостни изпити, тоест няма да бъдат изненадани от повече материал”, посочи министър Вълчев.

Той успокои зрелостниците, че няма да има проблем с кандидатстването им във ВУЗ както у нас, така и в чужбина. „Имаме уверението от висшите училища, че ще се съобразят с приемните кампании и не само от българските, но и от тези в страните членки на ЕС”, заяви образователният министър./monitor.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

56 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Новини