Затворник поиска 100 000 лв., имал проблем с хемороидите

100 000 лева поиска лишен от свобода, след като битовите условия в арестантската килия обострили хемороидите му.

В касационната си жалба до Административния съд в Кюстендил мъжът твърди, че вследствие на лошите битови условия в ареста в гр. Кюстендил, изразяващи се в липса на достъп до течаща води и до санитарен възел, на достатъчно светлина и свеж въздух от малкия прозорец, разположен високо в помещението, и на лоша хигиена в помещението, е получил кожен обрив, влошаване на хемороидите и на психичното му заболяване, като е претърпял унижения и сериозни депресивни състояния.

Лишеният от свобода визира периода от февруари 2017 г. до декември 2018 г.

Съдебната справка обаче показва, че през цитирания период само в част от сочените в исковата молба дати затворникът е настаняван в ареста в гр. Кюстендил, което е видно от приложените справки за престоя му, изготвени от началника на РСИН – Кюстендил; че при постъпването му в ареста е бил преглеждан от медицински фелдшер при РСИН, сектор „Арести“, и съобразно приложената медицинска справка не се е оплаквал от кожно заболяване, хемороидална болест и не е потърсил медицинска помощ.

Той е настаняван самостоятелно или с още едно лице в килии №№ 12 и 13; че всяка от килиите има прозорец с размери 1,50 на 0,70 м, който осигурява достъп до дневна светлина и чист въздух; че към килиите има отвори за вентилация; че в килиите няма санитарни възли, а арестът разполага с две общи тоалетни и една баня с монтиран бойлер за топла вода; че на лицата се осигурява непрекъснат достъп /вкл. през нощта/ до тоалетна и течаща вода от страна на постовите служители; че в ареста има отделно мокро помещение, което се ползва за личен тоалет от настанените там лица; че за хигиената следва да се грижат задържаните лица под ръководството на дежурните служители, а мероприятия по дезинфекция се организират от администрацията и се осъществяват периодично, вкл. чрез външни фирми./struma.bg/

 

37 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.