Честваме 76 години от спасяването на българските евреи

Днес отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста. На днешната дата преди 76 години, благодарение на безпрецедентното обединение на български общественици, духовници, политици и граждани, е спасен животът на близо 50 хиляди български евреи.

В София ще се проведе шествие на толерантността и единението на българския народ. Пред Паметника на спасението до сградата на Народното събрание ще има официална  церемония.

Шествието под наслов: „Заедно за България. Заедно за Европа“ е организирано от Столичната община и Организацията на евреите в България „Шалом“.  То ще започне в 11 часа от църквата „Света София“, през паметника на Незнайния воин  и ще стигне до мемориалната плоча до Народното събрание, където ще се проведе официална церемония в памет на 11 343 -мата евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, депортирани в нацистките лагери на смъртта. Слово ще произнесе председателят на парламента Цвета Караянчева.

Заключителната церемония по повод Деня на спасението на българските евреи и почитане на жертвите на Холокоста ще се състои от 17 часа в Централната Софийска синагога с официално обръщение към българската еврейска общност от президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

 

В Пловдив годишнината от спасяването на българските евреи ще бъде отбелязано  митинг-поклонение пред Паметника на благодарността в града.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

44 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Общество