Дистанционно ще приключи учебната година, без удължаване

Учебната година няма да бъде удължавана и ще приключи в условията на дистанционно обучение, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. За да е технически възможно това, нормативно ще се намали минималният брой задължителни текущи изпитвания на учениците за втория учебен срок.

От МОН потвърждават, че няма да има национални външни оценявания за учениците от четвърти и десети клас тази година. Учениците от тези класове ще демонстрират придобитите знания на изпити в началото на учебната 2020/2021 година. Изчаква се законодателна промяна във връзка с това.

По тази причина ще се наложат специфични промени в приемите в математически гимназии (след четвърти клас) и в обединени училища (след десети клас). В пети клас математиците ще бъдат приемани на базата на резултатите от двете им състезания от календара на МОН – областният кръг на националната олимпиада по математика и състезанието „Математика за всеки“. В новия вид училища – обединените – учениците ще кандидатстват с оценките си от удостоверението за завършен първи гимназиален етап.

За изпитите след седми и дванайсети клас датите остават обявените вече съответно 15 и 17 юни и 1 и 3 юни. От Искра.бг по-рано ви съобщихме за трескавата подготовка на училищата да подготвят материалната си база за провеждането им. Министър Вълчев съобщи и за провеждането на присъствените изпити за проверка на способностите и промяна на годишна или окончателна оценка. Специализираните училища ще могат да проведат вътрешните си изпити, а в професионалните гимназии ще се състоят и някои практики.

Преди дни ви съобщихме и за организирана онлайн петиция за премахването на тазгодишните изпити след 7 и 12 клас. В отговор на нея министър Вълчев увери, че ще са взети всички противоепидемични мерки и ще се отворят повече училищни входове, за да се предотвратят струпвания. Обновеното учебно съдържание на изпитите е обявено на сайта на МОН, за успокоение на учениците и техните родители.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

722 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Общество