Еднопосочно движение в моловете, детските кътове остават затворени

Борисов: Колкото по-организирани ставаме, толкова повече разхлабваме мерките
      300 хиляди души се връщат на работа при отваряне на търговските обекти

      При спазване на мерките отварят и фитнесите до 30% от капацитета на залите

Движението в моловете да бъде еднопосочно, а детските кътове засега да останат затворени. Това препоръча премиерът Бойко Борисов на среща с представители на големи търговски обекти тип мол и на Българската ритейл асоциация, става ясно от негов клип във „Фейсбук“. По-рано през деня стана ясно, че на срещата е решено моловете да заработят от понеделник.

„Трябва да заработят като един механизъм да заработи цели процес – собственика на мола да контролира влизането на хората, като се направи една посока на движение, така като беше направено в парковете в първите дни“, заяви Борисов. Той за пореден път обясни, че най-важното е спазването на дистанция. „Колкото по-огранизирани ставаме, толкова повече разхлабваме мерките“, каза премиерът. Той обясни, че в магазините трябва да се следи за дистанцията между клиентите, както и да се извръшва максимални дезинфекции. По думите му продавачите може да бъдат с шлемове. „Един шлем предпазва и очите, и устата, дава възможност да се работи“, коментира Борисов.

„Ако държим заразата в клъстъри, засега сме в диапазон на заболаемостта, която системата може да издържи“, смята Борисов.

Премиерът обаче изтъква, че детските кътове засега не трябва да се пускат.

„Да видим първоначално какви мерки ще сработят, тогава ще започнем да мислим и за фитнесите в тях. Може би и фитнесите да отворим с 30% от капацитета“, обърна се Борисов на срещата.

Представителите на търговските обекти изтъкнаха, че с отварянето на обектите 300 хиляди души ще се върнат на работа. Те дават заявка, че повече молове са готови да отворят и да внедрят мерките, които трябва. Поставиха и въпроса за работата на климатиците, Борисов отвърна, че ако има сертификати и филтри може да работят.  Темата с климатиците ще бъде обсъждана допълнително, както и необходимостта от термокамери.

Икономическият министър Емил Караниколов подчерта, че ще бъдат в пълна комуникация с преставителите на моловете и ще им се предоставят координати на българските производители на шлемове.

„Три месеца ние мислим само и единствено за здравето на хората, сега вече обедняването и неработата създават не по-малък стрес. Кризата е тотална в света. Само високо организираните и дисциплинирани нации могат по-бързо да излезнат от нея. Ние трябва да живеем с мисълта, че това дебне и да се предпазим“, допълни Борисов.

„Това, което направим ние след няколко дни го правят Австрия и Германия. Оказа се, че ние сме най-гъвкави и бързи“, изтъкна още премиерът.

Относно допълнителни икономически мерки Борисов каза, че е важно да се запази цялостта на бюджета и да се мисли за бъдещето.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 120 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Общество