Християни и мюсюлмани даряват за ремонта на храма в Якоруда, не достигат 15 000 лв.

Мюсюлмани и християни събират пари за ремонт на храма в Якоруда, не достигат 15 000 лв. за ремонт на покрива, а есента хлопа на вратите на черквата, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Градчето между Рила и Родопите се слави с етническата си толерантност, в него и християни и мюсюлмани заедно честват празниците си.

Днес на Голяма Богородица от градчето ехти зов за помощ, не достигат пари за ремонта на покрива, ударен от гръм преди 2 години.

В храма, носещ името на Светите братя Кирил и Методий, след падналия върху кубето гръм става нещо като чудо. Ръката на храмовата икона започва да отдава енергия на докосналите я.

Ден преди Голяма Богородица разговаряме с отец Данаил, който с тъга разказва, колко малко не достига за първия от 110 г. ремонт на просторния храм. Имотът е купен от турчин и дарен на християните за храм през 1866 г. Строителството му започва през 1910 г., и е завършен за 2 години, точно за освобождението на Пиринска Македония от османско иго.

„Започнахме ремонта от тази година на покрива, който не беше ремонтиран от 100 години. Имаше доста течове навсякъде. В инициатива от 10 души, успяхме да съберем 28 000 лв. от добри хора, които имаха сърце към църквата, Бога и Якоруда. Благодарение на партия ГЕРБ бяха отпуснати 40 000 лв., с които успяхме да платим само материалите, а с останалите средства платихме за труда на майсторите. Остават поне 15 000 лв., които са ни нужни, за да довършим кубето, което е най-важното за църквата“, обяснява отец Данаил, който е местният свещеник.

Преди 2 години то е ударено от гръм и цялата ел. мрежа изгоряла.

„След това подехме и инициативата са ремонта на покрива. Надявам се до края на септември, преди началото на дъждовете, да успеем да довършим покрива. И се надявам да съберем всички тези пари, защото аз не ги прося от хората за себе си, а за Божията църква и за да запазим нещо, което е изградено преди векове“, допълва отецът.

Общината помогнала с малко, а Неврокопската митрополия с почти нищо.

„Всичко е от хората, за хората. Всичко, което се събира се записва в една книга, всичко има отчетност и всеки може да дойде да я провери. В момента са сменени 40 греди на покрива, изцяло сменено е кубето, защото то държи цялата основа на покрива и при разрушаването му от гърма, започна белята с течовете по покрива. Направи сме нови улуци, има нови керемиди. Остана кубето да се измаже отвън и да се направи така, че да няма течове. Остава и камбанарията с две камбани, отлети на място от братя Велеганови. Носещата греда е изгнила и в момента бием камбаните внимателно, за да не паднат камбаните. Бием ги и за празник, и за погребение, когато се налага за съжаление, но не звънят с това, което трябва да издават като звук“, продължава да излива мъката си божият служител отец Данаил.

Той разказва и за едно чудо.

Преди 2 години иконата на Пресвета Богородица, чиято ръка е направена от мед и малко злато, започва да излъчва топлина, когато човек, който се моли, постави ръката си върху ръката на Богородица. Всички дарове върху иконата за в знак на признателност.

„Църквата е отворена за всички – и християни, и мюсюлмани. Усетих, че иконата има сила, която Бог дава, за да укрепи човека.

Надявам се хората да имат съзнание да съхраним това, което са ни оставили нашите прадеди, защото църквата е направена за 2 години с много труд и самоинициатива. Това, което го правя, е за църквата, за да я съхраним“, завършва отецът.

Трикорабната базилика е построена в годината на освобождението на Пиринска Македония от османско иго – 1912 г. От тогава не е правен ремонт на покрива!

Църквата е с размери 20х25х12 метра, а камбанарията е висока 32 метра с отлети в Якоруда две камбани от братя Велеганови, същите, дали „звука на вярата“ от камбанарията на храма „Св. Троица“ в Банско.

На 3-и юли 2019 г. църквата е ударена от мълния, което довежда до пожар в покривната конструкция, унищожена е електрическата инсталация. Едното кубе било подпалено, но сякаш Господ спасил дома си от по-голяма беда и проливният дъжд сам изгасил пожара. По чудо не са засегнати иконописите и иконите. Щети от протичане има в страничните стени на храма.

Отецът е търсил помощ от Дирекция „Вероизповедания“ към МС, но получил отговор, че всички средства се насочват към митрополиите, откъдето се преразпределят. До Якоруда стигнали само обещания.

За ремонтът е организирана дарителска кампания, дават както християните, така и мюсюлманите. Не достигат някакви си 15 000 лв., а есента вече чука на вратите на храма./БГНЕС

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 844 преглеждания

One thought on “Християни и мюсюлмани даряват за ремонта на храма в Якоруда, не достигат 15 000 лв.

  1. Другите информационни медии трият коментарите за Якоруда. Явно властите окупирали града вече 20 години така нареждат. Жалко за това. Нищо няма да променят. В Якоруда никой не иска Беди, Карафеиз, Айша Х, Сабиха П., Куцузо, Пачката, Джама, Кавалов, Хърльови и подлогите им. Есен на местните избори всички до един ще бъдат изметени. Тези управници са позор за града, обградиха се само с братовчеди, комшииски назначения и щуробаджанащина. Нищо не направиха за Якоруда, за 20 г управление.. провал.. дпс им би шута, но те още се надяват… всяко начало има и край.. и вашият дойде.. това ли е елита на Якоруда, които не знаят чужд език, които са неграмотни половината съветници, които не отвориха нито едно работно място за 20 години, които ви прогонена от Якоруда да се считате по чужбина на гурбет, а те тук си крадат и за тях чужбина е Общината.. ЗА БЕДИ. О, ЗА КАРАФЕИЗ, ДЖАМА, ПАЧКАТА, ДЖЕКИ, АЙША Х. САБИХА П. – това са пиявици кърлежи които само смучат от програмите а ви хвърлят трохи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Общество