Монасите ни в Зографския манастир остават без лекарства

Без българска делегация там на Гергьовден, Атон е затворен за посетители
Монасите от Зографския манастир „Свети Георги” свършват лекарствата. Остават им малки  количества, но не могат да си купят, тъй като на полуострова Атон важи забраната за посещение, която влезе в сила от 20 март, алармираха близки на нашите духовници там.

„Дарители, които традиционни ги снабдяват с медикаменти са приготвили големи количества, както всяка година, но не могат да им ги доставят в момента. Човекът, който можеше да пътува до България е под карантина”. Това съобщи за „Монитор”  Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията. „Всички там са здрави, не споделят за никаква симптоматика на COVID-19. Чувам с тях редовно по телефона”, увери Велинов.

В Зографската света обител живеят 44 човека, повечето са на възраст между 40 и 50 години. По-възрастните обаче имат хронични заболявания – гастрити и хипертония.

„Тази година заради затвореният Атонски полуостров и извънредното положение в Гърция българска делегация няма да пътува за празника на манастира, който е на Гергьовден”, каза Емил Велинов.

Традиционно от българска страна, освен официалните подаръци, за празника  ги зареждаха и с пити кашкавал, тенекии със сирене, брашно, ориз и всякакви варива и дълготрайни безместни храни, тъй като монасите там са вегетарианци.

Малко преди налагане на извънредното положение в Гърция на 20 март стана ясно, че 65-годишен гръцки монах, който не е пребивавал в нашия манастир на Света гора е заразен с коронавируса. Оказа се, че той се е инфектирал по време на посещение във Великобритания, където е бил с църковна делегация.  Дни по-късно се оказа, че има заразени и други двама  негови събратя от  манастира „Ксенофонт”.

Междувременно, трите ставропигиални манастира в България също разхлабиха мерките за посещения на поклонници. Това са Рилския, Бачковския и Троянския манастир, те са на пряко подчинение на синода, а не на съответните митрополити.

Посещенията в тях на богомолци не са забранени, но те трябва да спазват задължително отстояние поне на два метра и в храмовете да са с маски. Независимо от по-меките мерки, които влязоха в сила от неделя и везможността за възстановяване на хотелиерската и ресторантьорската дейност в страната при определени задължителни санитарни условия, в трите обители все още не приемат за нощувка в хотелските крила. Не канят и гости на манастирската трапеза, какъвато е обичайната практика в манастирите.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

3 627 преглеждания

One thought on “Монасите ни в Зографския манастир остават без лекарства

  1. Не разбирам кой пише тези глупости?! Действително положението е тежко като на всякъде,но чак пък толкова?! Точно без лекарства не са оставени.А за храна да не говорим. Действително сега границите са затворени,но си има канали за снабдяване.Не от България.От Гърция.А и сега е напълно без поклонници и от храна се нуждаят само братята и неколцината послушници. Наистина в манастира месо не се употребява. На големи празници се разрешава риба. Но монасите НЕ СА ВЕГЕТАРИАНЦИ! Мисля си,че някой драскач се е хванал за двата израза на г-н Емил Велинов и е „оформил“ статията. Например:“Човекът,който можеше да пътува до България…“ е българин от Сандански ,който пътуваше два пъти седмично до манастира,НО СЕГА ГЪРЦИЯ Е ЗАТВОРИЛА ГРАНИЦИТЕ СИ И… Та добре е да се пишат смислени неща,без украсии!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Общество